Εθνόσημο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
English  Ελληνικά
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
    

Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου

Κατηγορία: Δελτία Τύπου, Αρχική Σελίδα | Ημ/νία Δημοσίευσης : 12/7/2017

Συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρου Κοντονή στον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη Δ. Δημητρακούδη

«Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού όχι μόνον στους πολιτικούς θεσμούς και στο πολιτικό προσωπικό, αλλά και στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι  έσχατο καταφύγιο  των πολιτών», τονίζει, μεταξύ άλλων,  σε  σημερινή συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο Έλληνας υπουργός  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  Σταύρος Κοντονής,  ο οποίος θεωρεί, όπως επισημαίνει,  ως θέμα τεράστιας  πολιτικής ευθύνης  την υπόθεση του δεξαμενόπλοιου “Noor One“. 

       Ο κ. Κοντονής  πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βιέννη, έπειτα από πρόσκληση του Αυστριακού Αντικαγκελαρίου και υπουργού  Δικαιοσύνης Βόλφγκανγκ Μπράντστετερ, με τον οποίο είχαν  “εποικοδομητικές και ειλικρινείς” συνομιλίες, ενώ θα έχει  και σειρά επαφών με εκπροσώπους του νομικού και δικαστικού συστήματος της Αυστρίας,  για θέματα που αφορούν την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, τη διαμεσολάβηση, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την παρεχόμενη στο ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης τεχνική συνδρομή.

       Απαντώντας στο ερώτημα,  εάν  υπάρχει ρήγμα  στις σχέσεις  λειτουργών της Θέμιδος  και του αρμόδιου Υπουργείου, ο κ. Κοντονής   επισημαίνει πως «για να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη πρέπει να υπάρχει  κλίμα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, πρώτα και κύρια  των δικαστικών και των εισαγγελικών λειτουργών με την πολιτική ηγεσία  του Υπουργείου Δικαιοσύνης και πρέπει  το κλίμα συνεργασίας να καλλιεργείται κυρίως εκεί  που υπάρχουν προβλήματα». 

      «Εάν δε συζητήσουμε  ειλικρινά και με βάση  τα ιστορικά προηγούμενα, το τι  είχε συμβεί στη Δικαιοσύνη, δεν μπορούμε  να προχωρήσουμε  με γρήγορα βήματα στο μέλλον», προσθέτει.  

       «Πρέπει να αποκατασταθεί  η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού όχι μόνον  στους πολιτικούς θεσμούς και στο πολιτικό προσωπικό, αλλά  και στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι έσχατο καταφύγιο των πολιτών. Επομένως, θέλω να τονίσω ότι ένα κλίμα  που πυροδοτεί  την ένταση,  και παράγοντες που δεν αντιλαμβάνονται  ότι τα προβλήματα λύνονται μόνον με τη συνεργασία και έναν ειλικρινή διάλογο, ακόμη και όταν υπάρχουν διαφωνίες, προσφέρουν  κακές υπηρεσίες και θα πρέπει να το ξανασκεφθούν».

     Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, «η κυβέρνηση από την μεριά της έχει πει κατ΄ επανάληψη ότι επιδιώκει αυτό το καλό κλίμα συνεννόησης και πάνω από όλα τον καθορισμό κοινών λύσεων στα σοβαρά προβλήματα  που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη».

       Κατά την άποψή του,  «η αντιπαράθεση  δικαστικών κύκλων με την κυβέρνηση δεν οδηγεί πουθενά και δε βοηθά καθόλου, αντιθέτως δίνεται μία αρνητική εικόνα και προς την κοινωνία, δημιουργώντας  πολλαπλές απογοητεύσεις. Επομένως αυτό που θέλω να πω σήμερα  είναι ότι έχουμε  τα περιθώρια και τις δυνατότητες να δώσουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα και αυτό πρέπει να  κάνουμε όλοι  με σοβαρότητα και υπομονή». 

      Για την υπόθεση του δεξαμενόπλοιου, το οποίο μετέφερε πάνω από δύο τόννους καθαρής ηρωίνης στην Ελλάδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης  θεωρεί πως  «είναι ένα θέμα τεράστιας  πολιτικής ευθύνης και η κυβέρνηση το  αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα».

        Και αυτό διότι, όπως ο ίδιος επισημαίνει,  «θα πρέπει κανείς να γνωρίζει, ότι  εάν αυτό το φορτίο  είχε διαχυθεί όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, χιλιάδες νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια,  θα βρίσκονταν μπροστά  στο φάσμα του θανάτου και οι οικογένειές τους  μπροστά σε ένα φάσμα απόγνωσης». 

        «Θέλω  λοιπόν να πω ότι  το καθήκον της Πολιτείας είναι να αποκαλύψει τους ενόχους και να τους οδηγήσει ενώπιον  της Δικαιοσύνης.  Όλα τα μέλη της κυβέρνησης  προσπαθούμε σε αυτή την κατεύθυνση να βοηθήσουμε τη Δικαιοσύνη  να κάνει κατά τον καλύτερο τρόπο  αυτό που ξέρει να κάνει, ήδη η εισαγγελική  έρευνα προχωρά σε όλα  τα επίπεδα».

        «Δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση  και αυτό το ζήτημα  το αντιλαμβάνεται ως ένα ζήτημα φθοράς της κυβέρνησης, εξαιτίας της προσπάθειας που κατέβαλε ο  υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Πάνος Καμμένος, να ενθαρρύνει  έναν εμπλεκόμενο ο οποίος  έχει καταδικαστεί, να πει την αλήθεια  και να εμφανίσει στοιχεία»,  αναφέρει ο κ. Κοντονής. 

       Ο ίδιος θεωρεί  «πρωτόγνωρο  το γεγονός  να κατηγορείται ένας υπουργός γιατί έπραξε το αυτονόητο, δηλαδή να ενθαρρύνει  έναν ο οποίος δηλώνει  ότι γνωρίζει  αυτά που δήλωσε να τα καταθέσει  χωρίς φόβο στη Δικαιοσύνη και  μας  προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση  και κατάπληξη το γεγονός  ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να  βλέπει το μεγάλο διακύβευμα αυτής της υπόθεσης, εξαντλείται  σε μικροπολιτικές αναφορές γενόμενη μάλιστα  ιμάντας μετάβασης ισχυρισμών  ορισμένων επιχειρηματιών».  

       «Αυτό δεν τιμά το πολιτικό σύστημα, διότι  παρουσιάζεται στη συγκεκριμένη υπόθεση  μία άμεση εξάρτηση, για να μην πω  διαπλοκή, αυτών των  επιχειρηματικών συμφερόντων με πολιτικά κόμματα, και είναι απολύτως  θλιβερό αυτό που συμβαίνει εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης», καταλήγει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  Σταύρος Κοντονής. 


Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
  ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

diavgeia_banner
epanodos_banner
     
 

Χρηματοδοτικά Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 
     
     
 

ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ-ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

 
     
Διαφορετικότητα
Amber_Alert
Silver Alert

 

     
 

ΧΑΡΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

 
     
     
 

Αυτοτελές Τμήμα Ποινικού Μητρώου - Τηλεφωνικό Κέντρο: 210.7767.300

Ώρες εξυπηρέτησης κοινού: 8:30-13:00

'Ωρες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης: 8:30-14:30

Διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου: ypdipimi@otenet.gr

FAX: 210.7767.187-8

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ

 
     
     
   
     

Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς   Level Double-A conformance,W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0

 

 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ  ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  
» Ηγεσία
» Οργανόγραμμα
» Οργανισμός
» Εποπτευόμενοι Φορείς
» Επιχειρησιακά Προγράμματα
» Οργανόγραμμα Δικαστηρίων στην Ελλάδα
» Διάρθρωση Πολιτικών κ Ποινικών Δικαστηρίων

» Διάρθρωση Διοικητικών Δικαστηρίων
 
» Νόμοι που έχουν ψηφιστεί από το ΥΔΔΑΔ από 1990 μέχρι σήμερα
» Νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση

» Νομοσχέδια που βρίσκονται υπό κατάθεση και μετά τη δημόσια διαβούλευση
» Οργάνωση του Σωφρονιστικού Συστήματος στην Ελλάδα 
» Νομοθεσία 
» Πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας

» Στατιστικά στοιχεία κρατουμένων
       
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ &  ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ/ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
» Ευρωπαϊκή Ένωση και Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 
» Διεθνείς Οργανισμοί και Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

» Διεθνής Δικαστική Συνεργασία σε αστικές υποθέσεις
»Διεθνής Δικαστική Συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις
 
» Προμήθειες
» Προσλήψεις 
» Διαγωνισμοί
» Έργα Έσπα
» Διαβουλεύσεις
» Δελτία Τύπου 
» Ανακοινώσεις 
» Νομοθετικό Έργο 
» Ημερολόγιο 

» Οδηγός «Πολίτης κ Δικαιοσύνη» 
» Έντυπα Αιτήσεων 
» Συχνές Ερωτήσεις 
» Φόρμα Επικοινωνίας 
» Πληροφορίες   
» Διαμεσολάβηση

 

 

Δημιουργία: SDC Α.Ε.