Εθνόσημο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
English  Ελληνικά
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
    

Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου

Κατηγορία: Δελτία Τύπου, Αρχική Σελίδα | Ημ/νία Δημοσίευσης : 11/9/2017

Επιστολή του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρου Κοντονή στον Εσθονό ομόλογό του Ούρμας Ρεϊνσάλου

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής απέστειλε στον Εσθονό ομόλογό του Ούρμας Ρεϊνσάλου την ακόλουθη επιστολή:

«Σας ευχαριστώ για την επιστολή που μου αποστείλατε και την οποία διάβασα με πολύ ενδιαφέρον. Η επιστολή αφορά την διάσκεψη που διεξήχθη στην χώρα σας  στις 23/8/2017, με θέμα: «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα». Διάσκεψη  στην οποία η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μην συμμετάσχει όπως και άλλες πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, άλλωστε. Παρά την ευφυή παρατήρησή σας ότι  την Ιστορία δεν την γράφουν οι πολιτικοί, αλλά οι ειδικοί επιστήμονες, ιστορικοί, φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, κλπ, η επιστολή σας θίγει ρητώς ζητήματα ανάγνωσης της ευρωπαϊκής Ιστορίας του 20ου αιώνα και ορθά δεν διεκδικεί την ιστορική και πολιτική αμεροληψία σε πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα. Διακατέχεται όμως από μια συγκεκριμένη ιδεολογική ανάγνωση του παρελθόντος, η οποία είναι συναφής και με τις  εμπειρίες της χώρας σας.

Περαιτέρω, είναι δυνατόν, όπως το θέτετε, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών κρατών να επιδεικνύουν αδιαφορία για τον μη σεβασμό και την μη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Βεβαίως και όχι. Όταν σκέφτομαι με ελεγχόμενο αλλά υπαρκτό πάθος την Ιστορία του 20ου αιώνα, η σκέψη μου εντοπίζει τον κύριο και βασικό κίνδυνο για την ανθρώπινη ελευθερία με σχετική άνεση: τον φασισμό και ναζισμό. Τον ιστορικό φορέα μιας μη υπερβάσιμης ποσοτικά και ποιοτικά γενοκτονίας και ανθρώπινης καταστροφικότητας, μιας ιστορικά μοναδικής ανθρώπινης εμπειρίας. Αν η  συνολική δημοκρατική πτέρυγα δεν είχε νικήσει σε αυτόν τον αγώνα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σήμερα θα ζούσαμε ως Ευρωπαίοι σε μια ατελείωτη ολοκληρωτική φρίκη, υπό διαρκή ναζιστική κατοχή. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι τον καίριο ρόλο σε αυτόν τον αγώνα για την ελευθερία διαδραμάτισε ο στρατός της Σοβιετικής Ένωσης, που ανήκε στις συμμαχικές αντιφασιστικές δυνάμεις. Πώς θα μπορούσαμε, λοιπόν,   να εξισώσουμε τον ναζισμό με τον στρατό και το κράτος που νίκησε τον ναζισμό; Αυτό δεν θα μας οδηγούσε, άραγε, στο συμπέρασμα ότι η έκβαση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε εν τέλει αδιάφορη, αφού ήταν αγώνας ανάμεσα σε δύο όμοιους και απαράλλακτους  ακριβώς «ολοκληρωτισμούς»;

H άποψή μου αυτή, περί της μη ταύτισης ναζισμού και κομμουνισμού,   διαμορφωμένη μέσα από την ιστορική ανάγνωση, την πολιτική εμπειρία μου στα πλαίσια της ελληνικής Αριστεράς, αλλά και την συνολική εμπειρία της δικής μου χώρας, ενισχύεται από το κρίσιμο γεγονός ότι η Ελλάδα, για λόγους που δεν αφορούν την μεταξύ μας δημιουργική συζήτηση,  στον 20ο αιώνα δεν γνώρισε ποτέ ένα κομμουνιστικό καθεστώς, αυταρχικό ή μη, αλλά μια καταστροφική γερμανική ναζιστική κατοχή από το 1941 ως το 1944, τρεις αντικομμουνιστικές εθνικές δικτατορίες (το 1926, το 1936-1940 και το 1967-1974) καθώς και έναν θωρακισμένο αντικομμουνιστικό κοινοβουλευτισμό μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, όπου στο όνομα της δίωξης του κομμουνισμού όχι μόνο οι κομμουνιστές αλλά και οι αριστεροί  γενικότερα ή και οι κεντροαριστεροί και αντιδεξιοί πολίτες ακόμη διώκονταν σε φυλακές και εξορίες, βασανίζονταν και δεν μπορούσαν να προσληφθούν σε καμία θέση, τουλάχιστον στον δημόσιο τομέα. Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει και η ελληνική εμπειρία του 20ου αιώνα, η οποία αντιστοιχεί σε μια ακραία και ολοκληρωτική Δεξιά αποκλειστικά και μόνο.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι υιοθετούμε την κατοχή των  Βαλτικών Χωρών από τον σοβιετικό στρατό και όσα ακολούθησαν ως το 1990 ή διώξεις και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έγιναν στην χώρα σας ή αλλού στο όνομα του κομμουνισμού σταλινικής έμπνευσης και εκδοχής. Διώξεις  που δεν αφορούσαν πραγματικούς συνεργάτες του ναζισμού ή Υπουργούς κατοχικών κυβερνήσεων αλλά απλούς ανθρώπους αναίτια ή έναντι τακτικών πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ούτε, βεβαίως, εγκρίνουμε την διανομή του κόσμου το 1945, η οποία υπογράφηκε όχι μόνο από τον Στάλιν αλλά και από τους Γ. Τσόρτσιλ και Φρ. Ντ. Ρούζβελτ. Όπως γνωρίζετε - και είμαι βέβαιος ότι το έχετε ερευνήσει προσεκτικά - η Αριστερά στην Ευρώπη και ιδίως η Αριστερά κομμουνιστικής και μαρξιστικής προέλευσης, δεν υπήρξε ποτέ μονολιθική ή φιλοσταλινική. Το αντίθετο θα μπορούσα να ισχυριστώ, το ανανεωτικό μαρξιστικό και κομμουνιστικό ρεύμα ή η πτέρυγα του ευρωκομμουνισμού, και στην Ελλάδα μετά το 1968 υπό την μορφή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας-Εσωτερικού αλλά και στην  Δυτική Ευρώπη γενικότερα, πάντοτε διαφοροποιήθηκε και καταδίκασε τις διώξεις, εκκαθαρίσεις, λειτουργία στρατοπέδου κράτησης αντιφρονούντων και παραβιάσεις δικαιωμάτων των σταλινικών ή μετασταλινικών καθεστώτων του λεγόμενου «Υπαρκτού Σοσιαλισμού», καταδίκασε ιστορικά την σοβιετική επέμβαση στην Ουγγαρία το 1956, την Τσεχοσλοβακία, κατά την Άνοιξη της Πράγας, τον Αύγουστο του 1968,  τη δικτατορία Γιαρουζέλσκι στην Πολωνία το 1981, τη σφαγή στο Κατίν κ.α. Η πτέρυγα αυτή πάντοτε κατήγγειλε τον αυταρχικό μονοκομματισμό, υποστήριξε ένα σοσιαλιστικό κοινωνικό σύστημα, βασισμένο στην  πολυκομματική δημοκρατία, την πολιτική ελευθερία, την αυτοδιαχείριση, κάτι δηλαδή ριζικά διαφορετικό από τον «κομμουνισμό» σταλινικού τύπου. Επιπλέον, η Αριστερά που εγώ υπηρέτησα και υπηρετώ θεωρούσε τον σταλινισμό ως την μεγαλύτερη δυσφήμιση του κομμουνισμού και, ως εκ τούτου, τον καλύτερο στρατολόγο του νεοφιλελευθερισμού και υποστήριζε διαχρονικά ότι ο σοσιαλισμός οικοδομείται συλλογικά και δημοκρατικά από τους εργαζόμενους και όχι από τα τανκς.  Κατανοώ ότι δεν συμφωνείτε δομικά με την άποψη αυτή, που αντιστοιχεί στο ιδεολογικό  ρεύμα από όπου προέρχομαι, αλλά αυτό δεν μπορεί, κατά την άποψη μου, να νομιμοποιεί την ανιστόρητη ταύτιση ναζισμού και κομμουνισμού. Ταύτιση, η οποία δυστυχώς χαρακτηρίζει και το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 2ας Απριλίου 2009 όπως και το Μνημόνιο κατά του Κομμουνισμού το 2006-2007.

Η άποψη, η οποία κατατείνει σε αυτήν την ιστορική ταύτιση, δεν απορρίπτει μόνο την κομμουνιστική και σοσιαλιστική εμπειρία του 20ου αιώνα με τρόπο ισοπεδωτικό, αλλά κατ’ επέκταση, και την εμπειρία της ίδιας της Γαλλικής επανάστασης, της ιστορικής μήτρας του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Μήπως θα έπρεπε να καταδικάσουμε και τα «εγκλήματα της Γαλλικής Επανάστασης» λόγω του αμφιλεγόμενου φαινομένου της Τρομοκρατίας; Μήπως θα έπρεπε η Ρωσία να παραμείνει μια φεουδαλική, καθυστερημένη χώρα, εύκολο τρόπαιο για τον ναζισμό και τον γερμανικό στρατοκρατισμό εκείνης της εποχής, ώστε να έχουμε αποφύγει την Ρώσικη Επανάσταση και αυτό που ο Βρετανός ιστορικός Χόμπσμπαουμ αποκάλεσε «Εποχή των άκρων»; Μήπως θα έπρεπε να αποφευχθεί ο Εμφύλιος Πόλεμος στις ΗΠΑ, που κατά την άποψη πολλών ιστορικών προκάλεσε σοβαρές περιουσιακές αλλά και άλλες παραβιάσεις κατά των λευκών πολιτών στον Νότο, και να συντηρηθεί η δουλεία των μαύρων Αμερικάνων; Μήπως θα έπρεπε να καταγγείλουμε τα «εγκλήματα του Χριστιανισμού» λόγω των βίαιων εκχριστιανισμών και του σκοτεινού  παρελθόντος της Ιεράς Εξέτασης; Φαντάζομαι ότι δεν θα συμφωνούσατε με τα λογικά συμπεράσματα αυτών των ιστορικών υποθέσεων. Επειδή ακριβώς και η κυβέρνησή μας δεν θα μπορούσε ποτέ να συμφωνήσει, για τον λόγο αυτόν ακριβώς αποφασίσαμε να μην συμμετάσχουμε στην Διάσκεψη που πρόσφατα οργανώσατε. Είμαι βέβαιος ότι κατανοείτε το παραπάνω σκεπτικό μου.                                       

Σε κάθε περίπτωση, ένα κίνημα, όπως το κομμουνιστικό αλλά και το σοσιαλιστικό μαρξιστικό ρεύμα, το οποίο συνάρπασε, οργάνωσε και κινητοποίησε τους εργαζόμενους, τους απλούς φτωχούς ανθρώπους και την ριζοσπαστική διανόηση σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο για τα ιδεώδη της ισότιμης πολιτικής δημοκρατίας -θυμηθείτε πόσοι ψήφιζαν τον 19ο αιώνα στην Ευρώπη- της άρσης της καταπίεσης και εκμετάλλευσης και της κοινωνικής Δικαιοσύνης, του συνδυασμού ελευθερίας και κοινωνικής ισότητας, παρά τις αποτυχίες του, τις καταπιεστικές και γραφειοκρατικές στρεβλώσεις του και τον εκφυλισμό του σε κάποιες χώρες όπου επιχειρήθηκε η εφαρμογή  του, ποτέ δεν μπορεί να εξισωθεί με ένα κίνημα  και ρεύμα, το οποίο εξ’ αρχής στηρίχθηκε στην ανισότητα των φυλών και των εθνών, στον ακραίο μιλιταρισμό και εθνικισμό, την υπερεπέκταση σε βάρος άλλων λαών, την στήριξη αποκλειστικά των κατεχουσών τάξεων και ομάδων και την συντριβή του εργατικού κινήματος στην Ευρώπη, την πατριαρχία και τον απόλυτο ρατσισμό. Την φυλάκιση, εκτόπιση και σφαγή των Εβραίων, των κομμουνιστών και σοσιαλιστών, των δημοκρατών, των ανθρώπων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, επίσης, την μετατροπή της Ανατολικής Ευρώπης, περιλαμβανομένων των σοβιετικών δημοκρατιών, της Πολωνίας αλλά και των ίδιων των Βαλτικών Χωρών, σε ένα καθεστώς σκλάβων μιας γερμανικής φυλετικής αριστοκρατίας, όπως έχουν περιγράψει έγκυροι ιστορικοί, εδώ και δεκαετίες. Όσο και να επιμείνουμε στις εκκαθαρίσεις και τις πολυάριθμες και άδικες διώξεις του σταλινισμού, το κίνημα που αρχικά γέννησε αυτά τα κράτη, το κίνημα που παράλληλα βελτίωσε την ζωή των εργαζομένων στην Δύση για δεκαετίες, ποτέ δεν θα εξισωθεί ιστορικά με το μακάβριο όργιο του ναζισμού. Ούτε πολιτικά ούτε φιλοσοφικά ούτε ιστορικά.

Επανερχόμενος στην αρχική διάσταση της συζήτησής μας, πιστεύω ειλικρινά και πολύ φιλικά ότι, με την εξαίρεση του μονοσήμαντου ζητήματος του ναζισμού-φασισμού, οφείλουμε ως δημοκρατικές έννομες τάξεις να αναθέσουμε το σύνολο  των ζητημάτων της ευρωπαϊκής Ιστορίας στους ιστορικούς αλλά και στα πολιτικά κόμματα και κοινωνικές οργανώσεις, στον δημόσιο διάλογο μεταξύ ενημερωμένων και ανήσυχων δραστήριων πολιτών, γυναικών και ανδρών. Ο άλλος δρόμος οδηγεί σε εκδοχές μιας όχι μόνο δυνητικής ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης, ιδίως της Αριστεράς, αλλά ακόμη παραπάνω και μιας δυνητικής ποινικοποίησης και χειραγώγησης της Ιστορίας. Επειδή προέρχεσθε από μια χώρα που έζησε την εμπειρία του «σοσιαλισμού» αυταρχικής εκδοχής και μορφής, μπορείτε να θυμηθείτε αβίαστα τα περιστατικά των φωτογραφιών και των πορτραίτων, που άλλαζαν μετά από κάθε αλλαγή κομματικής ηγεσίας. Ας μην επιχειρήσουμε, κατά το έτος 2017, να τα αναπαραγάγουμε.   

Είναι σαφές ότι διαφωνούμε γιατί εσείς ταυτίζετε ιδεολογίες και πολιτικές αλλά ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο – αυτό άλλωστε επιτάσσει η κοινή μας ευρωπαϊκή κουλτούρα χωρίς δαιμονοποιήσεις».


Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
  ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

diavgeia_banner
epanodos_banner
     
 

Χρηματοδοτικά Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 
     
     
 

ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ-ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

 
     
Διαφορετικότητα
Amber_Alert
Silver Alert

 

     
 

ΧΑΡΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

 
     
     
 

Αυτοτελές Τμήμα Ποινικού Μητρώου - Τηλεφωνικό Κέντρο: 210.7767.300

Ώρες εξυπηρέτησης κοινού: 8:30-13:00

'Ωρες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης: 8:30-14:30

Διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου: ypdipimi@otenet.gr

FAX: 210.7767.187-8

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ

 
     
     
   
     

Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς   Level Double-A conformance,W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0

 

 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ  ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  
» Ηγεσία
» Οργανόγραμμα
» Οργανισμός
» Εποπτευόμενοι Φορείς
» Επιχειρησιακά Προγράμματα
» Οργανόγραμμα Δικαστηρίων στην Ελλάδα
» Διάρθρωση Πολιτικών κ Ποινικών Δικαστηρίων

» Διάρθρωση Διοικητικών Δικαστηρίων
 
» Νόμοι που έχουν ψηφιστεί από το ΥΔΔΑΔ από 1990 μέχρι σήμερα
» Νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση

» Νομοσχέδια που βρίσκονται υπό κατάθεση και μετά τη δημόσια διαβούλευση
» Οργάνωση του Σωφρονιστικού Συστήματος στην Ελλάδα 
» Νομοθεσία 
» Πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας

» Στατιστικά στοιχεία κρατουμένων
       
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ &  ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ/ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
» Ευρωπαϊκή Ένωση και Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 
» Διεθνείς Οργανισμοί και Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

» Διεθνής Δικαστική Συνεργασία σε αστικές υποθέσεις
»Διεθνής Δικαστική Συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις
 
» Προμήθειες
» Προσλήψεις 
» Διαγωνισμοί
» Έργα Έσπα
» Διαβουλεύσεις
» Δελτία Τύπου 
» Ανακοινώσεις 
» Νομοθετικό Έργο 
» Ημερολόγιο 

» Οδηγός «Πολίτης κ Δικαιοσύνη» 
» Έντυπα Αιτήσεων 
» Συχνές Ερωτήσεις 
» Φόρμα Επικοινωνίας 
» Πληροφορίες   
» Διαμεσολάβηση

 

 

Δημιουργία: SDC Α.Ε.