Εθνόσημο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
English  Ελληνικά
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
    

Δελτία Τύπου

Δελτία Τύπου

Κατηγορία: Δελτία Τύπου, Αρχική Σελίδα | Ημ/νία Δημοσίευσης : 1/10/2017

Συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρου Κοντονή στον ραδιοσταθμό "Αθήνα 984"

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής μίλησε σήμερα το πρωί στην εκπομπή του Βασίλη Πάικου στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 984».

Για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαβάνονται για την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης ο κ. Κοντονής τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είναι σε εξέλιξη ένα σχέδιο σε όλα τα επίπεδα για την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Ειδικά στις διοικητικές υποθέσεις, συγκριτικά έχει μειωθεί ο χρόνος. Αυτό έχει επιτευχθεί με νομοθετικές πρωτοβουλίες και αλλαγές στον κώδικα διοικητικής δικονομίας. Τώρα έρχεται ένα νέο νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων βγάζει τα συναινετικά διαζύγια από τα δικαστήρια ώστε να υπάρχει μια αποσυμφόρηση. Επιπλέον έχουμε προς ψήφιση το νέο Ποινικό Κώδικα και το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα φέρουν νέες διαδικασίες ενώπιον των δικαστηρίων, που θα απλουστεύουν πάρα πολλά θέματα.

Με ένα συγκροτημένο τρόπο νομοθετικό και παρεμβατικό θα λυθούν αρκετά προβλήματα. Δε θα λυθούν όλα, ούτε θα λυθούν 100% αλλά θα έχουμε μια θεαματική βελτίωση. Για παράδειγμα το γεγονός ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν καλυφθεί το 85% των κενών οργανικών θέσεων στα δικαστήρια από δικαστικούς υπαλλήλους, θα επιταχύνει τις διαδικασίες.

Σχεδιάζουμε να σπάσουμε το υδροκέφαλο Πρωτοδικείο Αθηνών που τόσα χρόνια παράγει καθυστέρηση και την οργή των πολιτών. Πρέπει να δημιουργηθούν δύο νέα πρωτοδικεία στο Περιστέρι και στο Χαλάνδρι. Ξέρετε από πότε έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος; Εγώ το είδα και ντράπηκα: από το 1981! Τελείωσαν τα συντεχνιακά συμφέροντα...  Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με τους δημάρχους και την Περιφέρεια για να ολοκληρωθεί αυτό το τεράστιο έργο. Βρισκόμαστε στην αναζήτηση κατάλληλων κτιρίων. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι το έργο αυτό θα προχωρήσει και θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο».

Για το νομοσχέδιο για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου ο κ. Κοντονής, ανέφερε:

«Η στάση του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση στη Βουλή του  νομοσχεδίου για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη η οποία μάλιστα συνδυάστηκε με ένα λόγο οποίος μας πήγαινε στο σκοτεινό παρελθόν ενός κομματιού της Αριστεράς. Ειλικρινά θα περίμενα ιδεολογικές μετατοπίσεις και επαναδιατυπώσεις ορισμένων θέσεων από το ΚΚΕ. Δυστυχώς υπάρχει μια ιδεολογική καθυστέρηση και μια πολιτική υποχώρηση ακόμη και από θέσεις που είχε στη δεκαετία του ‘70 και του ‘80. Αυτό είναι θλιβερό.

Έχω ακούσει στη Βουλή τη θέση της ΝΔ ότι το νομοσχέδιο είναι σε θετική κατεύθυνση. Η ΝΔ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της:  Ή θα έρχεται στη Βουλή με μια κρυστάλλινη θέση, με τις παρατηρήσεις και τις αντιρρήσεις της, ή θα είναι δέσμια της ακροδεξιάς που ενδημεί στο κόμμα. Η διφορούμενη στάση της ΝΔ δεν έχει να κάνει με την ουσία των διατάξεων αλλά με μια ακροδεξιά μετατόπιση της ΝΔ επί πολλών θεμάτων».

Σχετικά με την απόσυρση της τροπολογίας που αφορά τη δυνατότητα εκ νέου δικαστικής προσφυγής σε περίπτωση δικαίωσης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο κ. Στ. Κοντονής επεσήμανε:

«Η τροπολογία δίνει το δικαίωμα σε όσους Έλληνες πολίτες έχουν πετύχει μια θετική απόφαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου να  επαναπροσφεύγουν στην ελληνική Δικαιοσύνη. Η ΝΔ σέρνεται πίσω από τους νεοναζί και μάλιστα σε ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τη διεθνή θέση της χώρας. Δεν μπορεί να δαπανά η χώρα διπλωματικό κεφάλαιο για θέματα που μπορούμε να λύσουμε με εθνική ομόνοια.

Όσο για τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης –δεν ψηφίζω για να δημιουργήσω πρόβλημα στην κυβέρνηση- ξεπερνά κάθε όριο τυχοδιωκτισμού, αποτελεί ευτελισμό του κοινοβουλευτισμού.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι θέμα δεδηλωμένης τίθεται από το Σύνταγμα, μόνο όταν πρόκειται για πρόταση μομφής, ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση και εθιμικά κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού».

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση με το νέο προεδρείο του Αρείου Πάγου ο κ. Κοντονής είπε ότι στην ατζέντα είναι η καλύτερη οργάνωση των δικαστηρίων:

«Σε αυτό τον αγώνα η Κυβέρνηση δεν είναι μόνη της. Ενδιαφέρονται και οι δικαστές και οι δικηγόροι γι αυτή τη διαδικασία. Θεωρώ ότι οι ανώτατοι δικαστές έχουν την εμπειρία και τη γνώση την οποία πρέπει να συνδυάσουμε με τις δικές μας απόψεις και αντιλήψεις για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Τέλος, για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε:

«Η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι έτοιμη έχει ήδη δοθεί προς χρήση και εναπόκειται στους επισπεύδοντες να δώσουν σχετική ενολή για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του πλειστηριασμού. Επισπεύδοντες δεν είναι μόνον οι τράπεζες, μπορεί να είναι ένας εργαζόμενος που διεκδικεί τα χρήματά του από τον εργοδότη του, ή μια μητέρα που δεν της έχει καταβληθεί η διατροφή για το παιδί της. Η πρώτη κατοικία προστατεύεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου με νομοθετική ρύθμιση.  Μετά, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θα πάρουμε μέτρα περαιτέρω προστασίας όσων πολιτών πρέπει να προστατευθούν. Αυτό είναι μια πολιτική απόφαση. Αυτά που ζούσαμε με τη μαφία των πλειστηριασμών ξεπερνούσαν τη λογική. Το θέμα δεν είναι μόνο να προστατεύσουμε τη διαδικασία αλλά και αυτός που χάνει ένα περιουσιακό του στοιχείο να μπορεί να παίρνει ένα χρηματικό ποσό, το οποίο θα του επιτρέπει και να πληρώνει το δανειστή του αλλά και ενδεχομένως να του μένουν κάποια χρήματα». 


Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
  ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

diavgeia_banner
epanodos_banner
     
 

Χρηματοδοτικά Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 
     
     
 

ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ-ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

 
     
Διαφορετικότητα
Amber_Alert
Silver Alert

 

     
 

ΧΑΡΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

 
     
     
 

Αυτοτελές Τμήμα Ποινικού Μητρώου - Τηλεφωνικό Κέντρο: 210.7767.300

Ώρες εξυπηρέτησης κοινού: 8:30-13:00

'Ωρες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης: 8:30-14:30

Διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου: ypdipimi@otenet.gr

FAX: 210.7767.187-8

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ

 
     
     
   
     

Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς   Level Double-A conformance,W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0

 

 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ  ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  
» Ηγεσία
» Οργανόγραμμα
» Οργανισμός
» Εποπτευόμενοι Φορείς
» Επιχειρησιακά Προγράμματα
» Οργανόγραμμα Δικαστηρίων στην Ελλάδα
» Διάρθρωση Πολιτικών κ Ποινικών Δικαστηρίων

» Διάρθρωση Διοικητικών Δικαστηρίων
 
» Νόμοι που έχουν ψηφιστεί από το ΥΔΔΑΔ από 1990 μέχρι σήμερα
» Νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση

» Νομοσχέδια που βρίσκονται υπό κατάθεση και μετά τη δημόσια διαβούλευση
» Οργάνωση του Σωφρονιστικού Συστήματος στην Ελλάδα 
» Νομοθεσία 
» Πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας

» Στατιστικά στοιχεία κρατουμένων
       
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ &  ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ/ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
» Ευρωπαϊκή Ένωση και Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 
» Διεθνείς Οργανισμοί και Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

» Διεθνής Δικαστική Συνεργασία σε αστικές υποθέσεις
»Διεθνής Δικαστική Συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις
 
» Προμήθειες
» Προσλήψεις 
» Διαγωνισμοί
» Έργα Έσπα
» Διαβουλεύσεις
» Δελτία Τύπου 
» Ανακοινώσεις 
» Νομοθετικό Έργο 
» Ημερολόγιο 

» Οδηγός «Πολίτης κ Δικαιοσύνη» 
» Έντυπα Αιτήσεων 
» Συχνές Ερωτήσεις 
» Φόρμα Επικοινωνίας 
» Πληροφορίες   
» Διαμεσολάβηση

 

 

Δημιουργία: SDC Α.Ε.