Εθνόσημο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
English  Ελληνικά
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
    

Δελτία Τύπου

Δελτίο Τύπου

Κατηγορία: Δελτία Τύπου, Αρχική Σελίδα | Ημ/νία Δημοσίευσης : 7/8/2018

Συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρου Κοντονή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης» και στην εκπομπή «Ορθά- Κοφτά» με τους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου.

Αναφερόμενος στην παραγγελία που έδωσε προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την οποία ζητά να διερευνηθεί εάν είχαν τηρηθεί όσα προβλέπονται εκ του νόμου για την πρόσβαση πολιτών στις παραλίες και την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η ΝΔ για το θέμα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε:

«Είχαμε ένα τραγικό συμβάν. Έχασαν τη ζωή τους 27 συνάνθρωποί μας εγκλωβισμένοι σε ένα χώρο, προσπαθώντας να βρουν διέξοδο προς την παραλία. Αυτό το γεγονός από μόνο του προκαλεί τη δικαστική έρευνα. Θα πρέπει να εξακριβωθεί γιατί αυτοί οι συνάνθρωποί μας δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην παραλία για να σώσουν τη ζωή τους και βρήκαν αυτό το φριχτό τέλος στην πυρκαγιά στο Μάτι. Επομένως χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, διότι  οι πολεοδομικές παραβάσεις συνδέονται με την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Αυτή την ώρα διεξάγεται εισαγγελική έρευνα. Επειδή από τα δημοσιεύματα διαπίστωσα ότι αυτό το σκέλος μπορεί να μη συμπεριλαμβάνεται στην εισαγγελική έρευνα, έδωσα παραγγελία προκειμένου να εξεταστεί. Δεν αντιλαμβάνομαι τη σκοπιμότητα και το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλλον ανησυχεί για το θέμα των πολεοδομικών παραβάσεων, ενδεχομένως επειδή ενέχονται άμεσα και συγγενικά πρόσωπα στελεχών της ΝΔ. Εκεί πάει το μυαλό μου, γιατί δεν περίμενα να ερωτηθώ γιατί ζητάω έρευνα. Αυτό είναι πρωτόγνωρο».  

Για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις μεταγωγές κρατουμένων ο κ. Κοντονής υπογράμμισε:

«Βρισκόμαστε σε έναν παραλογισμό και δεν ξέρω αν ο παραλογισμός είναι πλέον το ανώτατο στάδιο του ακροδεξιού λόγου. Πρόκειται για ακραία ψευδολογία και παραπλάνηση της κοινής γνώμης, στην οποία συνεχώς η ΝΔ παίρνει άριστα. Στο βωμό μικροκομματικών συμφερόντων ψευδολογούν και παραπλανούν την κοινή  γνώμη. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα συνδυάζουν τις μεταγωγές με τη μείωση έκτισης της ποινής, κάτι που είναι απαράδεκτο να λέγεται και απολύτως ψευδές. Είχαμε εξαγγείλει ένα σχέδιο: η φυλακή του Κορυδαλλού να γίνει φυλακή υποδίκων πρώτον για να μην έρχονται σε επαφή κατάδικοι με υποδίκους και επιπλέον για να μη χρειάζεται να γίνονται συνεχώς μεταγωγές από τις επαρχιακές φυλακές προς το κέντρο των κρατουμένων οι οποίοι έχουν σε εξέλιξη δίκες στην Αθήνα. Αυτό λοιπόν το σχέδιο υλοποιείται από τον περασμένο Μάιο, δηλαδή γίνονται μεταγωγές καταδίκων σε επαρχιακές φυλακές προκειμένου να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση οι κρατούμενοι υπόδικοι στη φυλακή του Κορυδαλλού. Ξαφνικά δεχόμαστε επιθέσεις από το εσωτερικό αλλά δυστυχώς και από το εξωτερικό, που δε λαμβάνουν υπόψη τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά την πληροφόρηση που τους παρέχεται από ορισμένα κέντρα στο εσωτερικό. Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και οι νόμοι εφαρμόζονται έναντι πάντων χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις».  

Σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας για τη μη έκδοση του Τουργκούτ Καγιά ο Υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε: «Στην περίπτωση του Τουργκούτ Καγιά είχε προηγηθεί η παροχή πολιτικού ασύλου. Μετά την παροχή πολιτικού ασύλου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτραπεί η έκδοση. Κακώς διαμαρτύρεται η Τουρκία για αυτό το ζήτημα, διότι ο Καγιά είχε ήδη λάβει πολιτικό άσυλο. Οι αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά είναι κενές περιεχομένου, καθώς όταν κάποιος παίρνει πολιτικό άσυλο σε μία χώρα είναι αδύνατο να εκδοθεί στην χώρα όπου είναι εκζητούμενος. Μάλλον αυτές οι αντιδράσεις άλλο στόχο είχαν και όχι τη συγκεκριμένη υπόθεση».


Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
  ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

diavgeia_banner
epanodos_banner
     
 

Χρηματοδοτικά Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 
     
     
 

ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ-ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

 
     
Διαφορετικότητα
Amber_Alert
Silver Alert

 

     
 

ΧΑΡΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

 
     
     
 

Αυτοτελές Τμήμα Ποινικού Μητρώου - Τηλεφωνικό Κέντρο: 210.7767.300

Ώρες εξυπηρέτησης κοινού: 8:30-13:00

'Ωρες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης: 8:30-14:30

Διεύθυνση ηλ. ταχυδρομείου: ypdipimi@otenet.gr

FAX: 210.7767.187-8

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ

 
     
     
   
     

Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς   Level Double-A conformance,W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0

 

 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ  ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  
» Ηγεσία
» Οργανόγραμμα
» Οργανισμός
» Εποπτευόμενοι Φορείς
» Επιχειρησιακά Προγράμματα
» Οργανόγραμμα Δικαστηρίων στην Ελλάδα
» Διάρθρωση Πολιτικών κ Ποινικών Δικαστηρίων

» Διάρθρωση Διοικητικών Δικαστηρίων
 
» Νόμοι που έχουν ψηφιστεί από το ΥΔΔΑΔ από 1990 μέχρι σήμερα
» Νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση

» Νομοσχέδια που βρίσκονται υπό κατάθεση και μετά τη δημόσια διαβούλευση
» Οργάνωση του Σωφρονιστικού Συστήματος στην Ελλάδα 
» Νομοθεσία 
» Πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας

» Στατιστικά στοιχεία κρατουμένων
       
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ &  ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ/ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
» Ευρωπαϊκή Ένωση και Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 
» Διεθνείς Οργανισμοί και Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

» Διεθνής Δικαστική Συνεργασία σε αστικές υποθέσεις
»Διεθνής Δικαστική Συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις
 
» Προμήθειες
» Προσλήψεις 
» Διαγωνισμοί
» Έργα Έσπα
» Διαβουλεύσεις
» Δελτία Τύπου 
» Ανακοινώσεις 
» Νομοθετικό Έργο 
» Ημερολόγιο 

» Οδηγός «Πολίτης κ Δικαιοσύνη» 
» Έντυπα Αιτήσεων 
» Συχνές Ερωτήσεις 
» Φόρμα Επικοινωνίας 
» Πληροφορίες   
» Διαμεσολάβηση

 

 

Δημιουργία: SDC Α.Ε.