Εθνόσημο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
English  Ελληνικά
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
    

Ομιλίες-Συνεντεύξεις-Άρθρα

Συνέντευξη του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, στα ΝΕΑ.

Συνέντευξη Βούλα Κεχαγιά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2011

Εάν η κυβέρνηση δεν έπαιρνε δυσβάσταχτα και επαχθή μέτρα θα έπρεπε να απολύσει από τον δημόσιο τομέα 100.000 εργαζόμενους, λέει με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την ακολουθούμενη συνταγή.
Ο κ. Παπαϊωάννου εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, παραδέχεται ότι το δημόσιο συμφέρον επέβαλε μεγάλες εκπτώσεις στην ιδεολογία και την πολιτική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, ενώ απορρίπτει ως πράξη ύψιστης πολιτικής ανευθυνότητας τις εκλογές. Επισημαίνει πάντως ότι είναι άλλο πράγμα η συγκυβέρνηση και άλλο η εθνική συνεννόηση.
Παράλληλα, ως υπουργός Δικαιοσύνης σχολιάζει ότι τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η Βουλή δεν είναι παρούσες στον βαθμό που θα έπρεπε στην τιμωρία υποθέσεων πολιτικού και δημόσιου ενδιαφέροντος, ενώ για τις εξεταστικές επιτροπές παρατηρεί πως ο θεσμός αυτός απέτυχε στη διερεύνηση ποινικών ευθυνών.

Ερώτηση: Κύριε υπουργέ, η εργασιακή εφεδρεία εξελίσσεται σε αγκάθι για την κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις;

Απάντηση: Είναι ένα επιπλέον σκληρό μέτρο στον στόχο μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά και αποφυγής του σκληρότερου μέτρου που είναι οι απολύσεις. Φυσικά και δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, θα υπάρξουν διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια. Και ο μόνιμος δημόσιος υπάλληλος και ο αορίστου χρόνου έχουν δικαίωμα στην εργασία.

Ερώτηση: Ασκήσατε κριτική στον κ. Βενιζέλο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα των αποδείξεων. Πρόκειται για λάθος μέτρο ή για μία αστοχία;

Απάντηση: Δεν υπήρξε καμιάς μορφής σύγκρουση. Ήταν μια διαπίστωσή μου, η οποία απαντήθηκε επί της ουσίας από τον κ. Βενιζέλο. Ο τρόπος που παρουσιάστηκε, είναι μια επιπλέον παθογένεια του πολιτικού και επικοινωνιακού μας συστήματος.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα τα καταφέρει και θα σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία;

Απάντηση: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, δεν θα βγει από το ευρώ. Σήμερα το πιστεύω περισσότερο από κάθε άλλη φορά, γιατί οι αποφάσεις της Ένωσης της 21ης Ιουλίου θωρακίζουν το ευρώ και δίνουν βιώσιμες λύσεις στη διαχείριση του δημόσιου χρέους μας, αλλά και από το γεγονός ότι εμείς, η κυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι με το όποιο πολιτικό και προσωπικό κόστος να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας χωρίς αναστολές και ολιγωρίες. Γνωρίζουμε ότι παίρνουμε μέτρα δυσβάστακτα και επαχθή για πολλούς, ίσως για όλους τους συμπατριώτες μας. Μέτρα που οδηγούν στη φτώχεια και την ανεργία, που όμως είναι αναγκαία για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, για να μη βγούμε από το ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που το εθνικό μας χρέος, το δημόσιο συμφέρον, το υπηρετούμε με τη συνοδεία λύπης και στενοχώριας, με μεγάλες εκπτώσεις στο ιδεολογικό μας οπλοστάσιο και την πολιτική μας διαδρομή.

Ερώτηση: Επιβάλλονται συνεχώς νέα χαράτσια. Πώς θα αποτρέψει η κυβέρνηση κινήματα του τύπου «δεν πληρώνω», τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις υποκινούνται και από πολιτικά κόμματα;

Απάντηση: Τα λεγόμενα χαράτσια είναι δυσβάστακτοι φόροι και τέλη που καλείται να πληρώσει ο κόσμος. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μια ιστορική αναγκαιότητα. Η συνταγή, δυστυχώς, είναι μονόδρομος. Όλοι μιλούν για περιορισμό των δαπανών του προϋπολογισμού όταν το 90% του συνόλου του είναι μισθοί, συντάξεις, επιδόματα και κάθε παροχή κοινωνικής πρόνοιας. Εάν δεν παίρναμε αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να πάμε σε μεγάλο αριθμό απολύσεων στον δημόσιο τομέα, που θα μπορούσε να φτάσει και τις 100.000. Όσο για τα κινήματα τύπου «δεν πληρώνω» ή «της ανυπακοής» είναι λαϊκίστικα αιτήματα που στην ουσία τους στόχο έχουν την ανυπακοή στον νόμο, δηλαδή την κατάργηση του κράτους δικαίου.

Ερώτηση: Προσφάτως επιτεθήκατε κατά της Δικαιοσύνης για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σε υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών προσώπων. Υπαινίσσεστε υπόγειες διαδρομές;

Απάντηση: Δεν είναι αλήθεια. Δεν έκανα καμία επίθεση. Αναφέρθηκα στο γεγονός ότι η λαϊκή αντίληψη έχει καταγράψει τον κύκλο των ενόχων για τη σημερινή μας κρίση, που είναι το πολιτικό σύστημα, η Δικαιοσύνη ως θεσμός και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χωρίς φυσικά να αποδέχομαι κατεδαφιστικές ή ισοπεδωτικές κριτικές. Θέση μου είναι ότι η Δικαιοσύνη όπως και η Βουλή δεν είναι παρούσες και ορατές, στον βαθμό που θα έπρεπε, στον έλεγχο και την τιμωρία υποθέσεων πολιτικού και δημόσιου ενδιαφέροντος, και αυτό είναι μια αλήθεια. Μια αλήθεια βαθιά ριζωμένη στην πλειονότητα του λαού μας ότι εμείς οι πολιτικοί αλλά και η ελίτ της κοινωνίας μας δεν λογοδοτούμε στη Δικαιοσύνη, δεν τιμωρούμαστε με αποτέλεσμα το αίσθημα της ατιμωρησίας να έχει εκθρέψει μια άλλη ακραία μορφή αντίδρασης: της ανομίας και της βίας, κυρίως στους νέους ανθρώπους. Φαινόμενα που λειτουργούν σε αποδόμηση της δημοκρατίας και των θεσμών της, που οδηγούν τις κοινωνίες στην παρακμή - και αυτά δεν ξαναχτίζονται εύκολα. Μια οικονομική κρίση που θα κάνει τον κύκλο της. Θα έχει θύματα, φτωχούς, ανέργους, μείωση εισοδημάτων, αλλά αργά ή γρήγορα η χώρα θα ξαναβρεί τον δρόμο της. Αυτές τις δύσκολες ώρες, είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να περιφρουρήσουμε τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Ερώτηση: Είναι ώριμες οι συνθήκες για διενέργεια δημοψηφίσματος; Ποιο θα μπορούσε να είναι το περιεχόμενό του;

Απάντηση: Υπάρχει ένα δημοκρατικό έλλειμμα στη χώρα σε σχέση με τα δημοψηφίσματα. Είναι κάτι που το έχει ανάγκη η λειτουργία της δημοκρατίας μας. Πώς και πότε θα διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα δεν μπορεί να κριθούν αυτή τη στιγμή.

Ερώτηση: Ολοένα και περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν είτε εκλογές είτε συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Ποια είναι η δική σας θέση;

Απάντηση: Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σηκώνουν από μόνοι το βάρος για να βγει η χώρα από την κρίση με τεράστιες κοινωνικές πιέσεις και λαϊκές αποδοκιμασίες, με βαρύ προσωπικό και πολλές φορές οικογενειακό κόστος. Η αντιμνημονιακή πολιτική όλων των κομμάτων, ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή της παράταξης που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, πλέον των άλλων, καταγράφεται ως καταστροφική την ώρα που η εθνική συνεννόηση είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε. Εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει αναγκαστικά συγκυβέρνηση. Για μένα, η συνεννόηση στην κορυφή θα υπηρετήσει και τον στόχο της διαμόρφωσης όρων συμμετοχής και ομοψυχίας του λαού στη βάση για τη γρήγορη και χωρίς αμφισβήτηση επιτυχία των εθνικών μας στόχων. Έτσι, γίνεται προτεραιότητα για να ξεπεράσουμε όσο γίνεται πιο ανώδυνα και γρήγορα την εθνική μας κρίση. Φυσικά και αντιλαμβάνομαι την εθνική συνεννόηση στο όνομα των διαφορετικών αντιλήψεων για την οικονομία, την κοινωνία και τα τρέχοντα προβλήματα του κράτους. Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να κατανοήσουμε όλοι ότι διανύουμε έναν εξαιρετικά κρίσιμο για την οικονομία της χώρας και για το μέλλον της χρόνο και ότι απαιτείται σταθερή, ικανή και υπεύθυνη διακυβέρνηση για να βγούμε από την κρίση. Έτσι, αν γινόταν αποδεκτό το αίτημα για διεξαγωγή εκλογών την κρίσιμη αυτή ώρα, θα ήταν πράξη υψίστης πολιτικής ανευθυνότητας.

Ερώτηση: Το ΠΑΣΟΚ υπέβαλε αίτημα για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά στοιχεία.
Τελικά, μήπως αυτές οι κινήσεις επιβάλλονται για λόγους εντυπώσεων αφού όπως έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν οι Εξεταστικές δεν οδηγούν πουθενά;

Απάντηση: Οι Εξεταστικές Επιτροπές πράγματι δεν ανταποκρίθηκαν στον στόχο και στην αποστολή τους σύμφωνα με το Σύνταγμα. Είναι ένας χρήσιμος θεσμός αλλά απεδείχθη ότι στα ζητήματα που άπτονται του ποινικού νόμου δεν έχει επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Θα μπορούσα να πω ότι ο θεσμός αυτός απέτυχε στον τομέα της διερεύνησης ποινικών ευθυνών αλλά σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμος ο θεσμός κοινοβουλευτικού ελέγχου γιατί μπορεί να εξετάσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά θέματα πολιτικών ευθυνών. Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ ότι είναι αναγκαίο για την ίδια τη χώρα μας να καταγράψουμε με αντικειμενικές προσεγγίσεις και επιστημονική τεκμηρίωση την εξέλιξη του δημόσιου χρέους ώστε να κλείσουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και να σταματήσουν οι κοκορομαχίες γύρω από αυτό το ζήτημα.

 

Print Bookmark and Share

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
  ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς   Level Double-A conformance,W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0

 

 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ  ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  
» Ηγεσία
» Οργανόγραμμα
» Οργανισμός
» Εποπτευόμενοι Φορείς
» Επιχειρησιακά Προγράμματα
» Οργανόγραμμα Δικαστηρίων στην Ελλάδα
» Διάρθρωση Πολιτικών κ Ποινικών Δικαστηρίων

» Διάρθρωση Διοικητικών Δικαστηρίων
 
» Νόμοι που έχουν ψηφιστεί από το ΥΔΔΑΔ από 1990 μέχρι σήμερα
» Νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση

» Νομοσχέδια που βρίσκονται υπό κατάθεση και μετά τη δημόσια διαβούλευση
» Οργάνωση του Σωφρονιστικού Συστήματος στην Ελλάδα 
» Νομοθεσία 
» Πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας

» Στατιστικά στοιχεία κρατουμένων
       
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ &  ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ/ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
» Ευρωπαϊκή Ένωση και Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 
» Διεθνείς Οργανισμοί και Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

» Διεθνής Δικαστική Συνεργασία σε αστικές υποθέσεις
»Διεθνής Δικαστική Συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις
 
» Προμήθειες
» Προσλήψεις 
» Διαγωνισμοί
» Έργα Έσπα
» Διαβουλεύσεις
» Δελτία Τύπου 
» Ανακοινώσεις 
» Νομοθετικό Έργο 
» Ημερολόγιο 

» Οδηγός «Πολίτης κ Δικαιοσύνη» 
» Έντυπα Αιτήσεων 
» Συχνές Ερωτήσεις 
» Φόρμα Επικοινωνίας 
» Πληροφορίες   
» Διαμεσολάβηση

 

 

Δημιουργία: SDC Α.Ε.