Εθνόσημο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
English  Ελληνικά
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
    

Ομιλίες-Συνεντεύξεις-Άρθρα

Συνέντευξη κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου στην εφημερίδα «Real News» και στο δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

 

Αύριο, μετά τη σημερινή Σύνοδο κορυφής, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν…
 
Δεν μπορώ να γνωρίζω για το πότε θα ολοκληρωθεί το σύνολο των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο για το μέλλον της χώρας μας όσο και για το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνολική κατάσταση είναι δραματική για όλους μας και πολύ φοβάμαι ότι οι ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποδειχθούν, για άλλη μια φορά, κατώτερες των περιστάσεων. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τρίζει, με τεραστίων διαστάσεων ανησυχητικές επιπτώσεις στη χώρα μας, αφού βρισκόμαστε στο επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό θα θεωρήσω θετική την όποια απόφαση που θα βάλει τέλος στην αστάθεια και την ανασφάλεια, που θα διαμορφώσει όρους εμπιστοσύνης στους λαούς και στις αγορές για θετικές εξελίξεις στην Ευρώπη και, φυσικά, που θα ικανοποιεί και τους δικούς μας εθνικούς στόχους. Η αισιοδοξία μου είναι συγκρατημένη. Εμείς, όμως, αυτή την ώρα που ξαναγράφεται κυριολεκτικά η ιστορική πορεία της Ευρώπης, θα ήταν ολέθριο να μην καταφέρουμε την επίτευξη των δικών μας στόχων. Με βάση τα παραπάνω, η πολιτική μας επιτυχία ή αποτυχία, θα εξαρτηθεί από το εάν θα μπορέσουμε στη χώρα μας, έστω και μόνοι μας – αφού οι άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν επιλέξει το δρόμο της αποστασιοποίησης και ανευθυνότητας – και κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, να ανταποκριθούμε στο ιστορικό χρέος. Κι όσο για τις εκλογές, αυτές δεν πρέπει να τις φοβάται κανένας μας. Στην παρούσα, όμως, χρονική στιγμή θα ήταν τεράστιο λάθος να γίνεται ακόμη και συζήτηση για εκλογές. Και όποιος το αιτείται χαρακτηρίζεται από ύψιστη ανευθυνότητα.
 
Συμφωνείτε με το δημοψήφισμα;
 
Η κυβέρνηση έχει κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και η προκήρυξη δημοψηφισμάτων χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Τόσο στο χρόνο που γίνονται όσο και στον τρόπο θέσης του ερωτήματος. Προσωπικά, πιστεύω ότι αναγκαίος όρος για τη σωτηρία της χώρας είναι η πολιτική σταθερότητα.
 
 
Η παρούσα Βουλή, κατά τη γνώμη σας, θα μπορούσε να ψηφίσει εκλογικό νόμο με αυξημένη πλειοψηφία, ώστε αυτός να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές; Και σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να είναι αυτός ο εκλογικός νόμος;
 
Όπως ξέρετε, με την ψήφο 200 βουλευτών μπορούμε να έχουμε εκλογικό νόμο και για τις επόμενες εκλογές. Έχω διαπιστώσει στον πολιτικό λόγο του κ. Σαμαρά ότι υπάρχουν θεμελιώδη κοινά σημεία που θα επιτρέψουν μια τέτοια κρίσιμη ιστορικά σύγκλιση. Η πρότασή μου στηρίζεται στη βάση των μονοεδρικών και ολιγοεδρικών περιφερειών, με παράλληλη κατάργηση του σταυρού προτίμησης, που από τη μια αποτρέπουν τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων, από την άλλη ενισχύουν τις δυνατότητες αξιοκρατική ανάδειξης των βουλευτών. Ο εκλογέας γνωρίζει ποιον ψηφίζει, χωρίς τις προϋποθέσεις συναλλαγής μαζί του.
 
Το κόμμα σας, πάντως, κινδυνεύει πλέον όχι απλώς με στρατηγική ήττα, αλλά και με διάσπαση. Ήδη οι συνδικαλιστές σας αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλον, ενώ πρώην βουλευτές σας συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ…
 
Μην προεξοφλείτε στρατηγικές ήττες και διασπάσεις. Πρώτον, δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν εκλογές και κάτω από ποιες συνθήκες. Και σε εκείνους που ζητωκραυγάζουν με την πρώτη ανάγνωση των δεικτών δημοφιλίας πρέπει να υπενθυμίσω εκείνους που κατά καιρούς υπήρξαν δημοφιλείς και οι οποίοι σήμερα δεν υπάρχουν πολιτικά. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δημιούργημα περιστάσεων. Οι συνθήκες ύπαρξής του, οι ρίζες του και οι προοπτικές του έχουν καθαρά ιστορικό χαρακτήρα. Όλοι μας στο ΠΑΣΟΚ έχουμε την αίσθηση του κοινού ιδεολογικού και πολιτικού συμφέροντος, στον βαθμό που ταυτίζεται με το διαχρονικό συμφέρον της πατρίδας μας και του λαού μας. Δεν έχω σχολιάσει ποτέ προσωπικές επιλογές, αλλά και οι καριερίστες της πολιτικής με ενοχλούν πολύ.
 
Κατά πολλούς η κίνηση των τριών υπουργών στοχεύει στην επόμενη ημέρα. Συμφωνείτε;
 
Εγώ δεν διάβασα την ανακοίνωση των τριών συναδέλφων με τον τρόπο που εσείς τη διαβάσατε. Θα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων αν αυτές τις ώρες μπούμε σε μάχες διαδοχής.
 
 
«Οι δικαστές να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων»
 
Εκτιμάτε ότι με τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις τους υπερβαίνουν τον ρόλο τους;
 
Η απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με την οποία προτρέπουν τα μέλη της σε αποχή από τα καθήκοντά τους για ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων, βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με τη ρητή συνταγματική επιταγή που απαγορεύει την απεργία στους δικαστικούς λειτουργούς με οποιαδήποτε μορφή. Για το λόγο αυτό, η φυσική της ηγεσία, οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων, αλλά και άλλες ενώσεις δικαστικών λειτουργών τους κάλεσαν να σεβαστούν το Σύνταγμα και τη δημοκρατική νομιμότητα. Οι Έλληνες δικαστές φυσικά και έχουν δικαίωμα στη διεκδίκηση οικονομικών αιτημάτων. Δεν έχουν, όμως, το δικαίωμα στη διαμόρφωση συνδικαλιστικής κίνησης με το αίτημα «Δεν δικάζω», γιατί αν συμβεί αυτό, θα μπει σε αποσταθεροποίηση μία από τις τρεις βασικές θεσμικές λειτουργίες της πολιτείας. Θα είναι δυναμίτης στα θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, γι’ αυτό κάλεσα κάθε δικαστή ξεχωριστά να αγνοήσει μια απόφαση της ένωσής του και να ανταποκριθεί στο πατριωτικό του χρέος. Δυστυχώς, έχω επισημάνει ότι σε αρκετές από τις ανακοινώσεις κάποιων ενώσεων βρίσκω τον λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι μόνο. Και ειλικρινά λυπάμαι γι’ αυτό. Θα περίμενα, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, πάνω και πέρα από κομματικές θέσεις, με αίσθημα αυξημένης ευθύνης, το οποίο θα περιμέναμε όλοι από αυτόν τον ξεχωριστό κλάδο, προς όφελος της ίδιας της χώρας.
 
Δηλαδή, κατά τη γνώμη σας, η χώρα δεν βρίσκεται σε οικονομική κατοχή;
 
Θεωρώ απαράδεκτη τη χρήση του κομματικού λεξιλογίου περί οικονομικής κατοχής από Έλληνα δικαστή. Η χώρα, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται υπό την πολιορκία των προβλημάτων που μας κληροδότησαν άλλοι και φυσικά κάτω από διεθνή οικονομική συγκυρία. Και αυτήν την κατάσταση πρέπει όλοι μαζί να πολεμήσουμε, να ανατρέψουμε.
 

 

 

Print Bookmark and Share

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
  ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς   Level Double-A conformance,W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0

 

 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ  ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  
» Ηγεσία
» Οργανόγραμμα
» Οργανισμός
» Εποπτευόμενοι Φορείς
» Επιχειρησιακά Προγράμματα
» Οργανόγραμμα Δικαστηρίων στην Ελλάδα
» Διάρθρωση Πολιτικών κ Ποινικών Δικαστηρίων

» Διάρθρωση Διοικητικών Δικαστηρίων
 
» Νόμοι που έχουν ψηφιστεί από το ΥΔΔΑΔ από 1990 μέχρι σήμερα
» Νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση

» Νομοσχέδια που βρίσκονται υπό κατάθεση και μετά τη δημόσια διαβούλευση
» Οργάνωση του Σωφρονιστικού Συστήματος στην Ελλάδα 
» Νομοθεσία 
» Πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας

» Στατιστικά στοιχεία κρατουμένων
       
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ &  ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ/ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
» Ευρωπαϊκή Ένωση και Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 
» Διεθνείς Οργανισμοί και Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

» Διεθνής Δικαστική Συνεργασία σε αστικές υποθέσεις
»Διεθνής Δικαστική Συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις
 
» Προμήθειες
» Προσλήψεις 
» Διαγωνισμοί
» Έργα Έσπα
» Διαβουλεύσεις
» Δελτία Τύπου 
» Ανακοινώσεις 
» Νομοθετικό Έργο 
» Ημερολόγιο 

» Οδηγός «Πολίτης κ Δικαιοσύνη» 
» Έντυπα Αιτήσεων 
» Συχνές Ερωτήσεις 
» Φόρμα Επικοινωνίας 
» Πληροφορίες   
» Διαμεσολάβηση

 

 

Δημιουργία: SDC Α.Ε.