Εθνόσημο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
English  Ελληνικά
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
    

Ομιλίες-Συνεντεύξεις-Άρθρα

Χαιρετισμός

Αποτελεί τιμή για μένα η πρόσκλησή μου να ανοίξω μια επιστημονική συνάντηση που γίνεται από δύο φορείς με ξεχωριστό και σημαντικό ρόλο στο μείζον θέμα της προστασίας των ανηλίκων, το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ), αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που συστήθηκε με πρωτοβουλία του προηγούμενου Υπουργού, του κ. Καστανίδη και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).

 
Ανέκαθεν πίστευα και πιστεύω πως η προοδευτικότητα και το κριτήριο με το οποίο χαρακτηρίζουμε το πόσο προηγμένη είναι κάθε κοινωνία, κάθε κράτος, κάθε σύνολο πολιτών, είναι ευθεία συνάρτηση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει τους πολίτες που έχουν πραγματική ανάγκη και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες όπως είναι τα παιδιά.
 
Το γεγονός ότι σήμερα, δύο σημαντικοί φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους, συνεργάζονται και ανταλλάσσουν τεχνογνωσία, εμπειρίες και καλές πρακτικές μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει στην αποτελεσματικότερη προστασία και την ένταση των δράσεων που αφορούν τους ανήλικους.
 
Γνωρίζω ότι πολλοί ειδικοί θα αναφερθούν σε σειρά ζητημάτων, θεσμικά, διεθνή αλλά και καθαρά πρακτικά. Πρέπει να αναλυθούν αυτά τα ζητήματα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
 
Από την πλευρά μου, θα ήθελα να σταθώ σε ένα παράγοντα, χωρίς τον οποίο τίποτα από όλα αυτά, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά. Στο ανθρώπινο προσωπικό που στελεχώνει όλες τις δημόσιες, ιδιωτικές και εθελοντικές υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης. Δεν πρόκειται για την καθιερωμένη εικόνα που έχει ο καθένας από μας στο μυαλό του για την έννοια του “υπαλλήλου”. Η αφοσίωση, η εργατικότητα πέρα από τυπικά ωράρια και συμβατικές συνθήκες εργασίας και η πίστη αυτών των ανθρώπων σε αυτό που κάνουν, στη κοινωνική προσφορά, στη συλλογική δράση, στον προγραμματισμό, είναι τα στοιχεία πάνω στα οποία μπορεί και πρέπει να χτιστεί η οποιαδήποτε κρατική θεσμική πρωτοβουλία.
 
Αυτά τα στοιχεία εργασιακής συμπεριφοράς, καθίστανται ακόμα πιο έντονα στις σημερινές συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας. Καλείστε σήμερα εσείς και η πολιτική ηγεσία να εργαστούμε, με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια και προσωπική ενέργεια και ενάργεια για να αντιμετωπίσουμε παγιωμένα προβλήματα που η κρίση οξύνει ακόμα περισσότερο.
 
Θα πρέπει να προβληματιστούμε εντονότατα για τα μεγάλα ελλείμματα που διαχρονικά υπάρχουν, ακόμη και σε εποχές όπου το δημόσιο χρήμα “έρρεε” ανεξέλεγκτα στα Δικαστήρια Ανηλίκων, στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Ανηλίκων, στο σωφρονισμό τους και αλλού. Κι εκεί είμαστε εκτεθειμένοι και διεθνώς, αλλά κυρίως προς τους ίδιους τους ανήλικους και την κοινωνία. Επιβάλλεται λοιπόν, να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε τις απόψεις και τις πράξεις μας, για να προχωρήσουμε πιο προσεγμένα και κοινωνικά υπεύθυνα
 
 
 
 
Print Bookmark and Share

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
  ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς   Level Double-A conformance,W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0

 

 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ  ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  
» Ηγεσία
» Οργανόγραμμα
» Οργανισμός
» Εποπτευόμενοι Φορείς
» Επιχειρησιακά Προγράμματα
» Οργανόγραμμα Δικαστηρίων στην Ελλάδα
» Διάρθρωση Πολιτικών κ Ποινικών Δικαστηρίων

» Διάρθρωση Διοικητικών Δικαστηρίων
 
» Νόμοι που έχουν ψηφιστεί από το ΥΔΔΑΔ από 1990 μέχρι σήμερα
» Νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση

» Νομοσχέδια που βρίσκονται υπό κατάθεση και μετά τη δημόσια διαβούλευση
» Οργάνωση του Σωφρονιστικού Συστήματος στην Ελλάδα 
» Νομοθεσία 
» Πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας

» Στατιστικά στοιχεία κρατουμένων
       
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ &  ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ/ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
» Ευρωπαϊκή Ένωση και Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 
» Διεθνείς Οργανισμοί και Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

» Διεθνής Δικαστική Συνεργασία σε αστικές υποθέσεις
»Διεθνής Δικαστική Συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις
 
» Προμήθειες
» Προσλήψεις 
» Διαγωνισμοί
» Έργα Έσπα
» Διαβουλεύσεις
» Δελτία Τύπου 
» Ανακοινώσεις 
» Νομοθετικό Έργο 
» Ημερολόγιο 

» Οδηγός «Πολίτης κ Δικαιοσύνη» 
» Έντυπα Αιτήσεων 
» Συχνές Ερωτήσεις 
» Φόρμα Επικοινωνίας 
» Πληροφορίες   
» Διαμεσολάβηση

 

 

Δημιουργία: SDC Α.Ε.