Εθνόσημο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
English  Ελληνικά
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
    

Ομιλίες-Συνεντεύξεις-Άρθρα

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Κυρίες και Κύριοι, συνάδελφοι

Αν και βρίσκομαι μαζί σας σήμερα με την ιδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης και άρα του εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας ,είναι αυτονόητο ότι μόνο  αυτή η προσφώνηση είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί έπειτα από 38 έτη συλλειτουργίας μαζί σας.

Και η δυνατότητα που μου δίνεται να συνομιλήσω μαζί σας σήμερα με γεμίζει χαρά καθώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν υπάρχει περιβάλλον στο οποίο να νιώθω πιο άνετα.

Κυρίες και Κύριοι,

Ζούμε εποχές δύσκολες όσο και ενδιαφέρουσες. Η χώρα μας εξέρχεται σιγά-σιγά από μια πρωτοφανή κρίση που δημιούργησε και δημιουργεί πλείστα ζητήματα αλλά ταυτόχρονα είναι εντεταγμένη σε ένα ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές περιβάλλον πολύπλοκο, νομικά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά.

Η παγκοσμιοποίηση, τα διεθνή οικονομικά δεδομένα  και η ταχύτητα απόκτησης και μετάδοσης των πληροφοριών προκαλούν ανακατατάξεις και επιταχύνουν τους ρυθμούς των εξελίξεων με τρόπο πρωτοφανέρωτο. 

Το ζήτημα της διεθνούς μεταναστεύσεως αλλά και της εντάξεως των μεταναστών στις κοινωνίες καθώς και η ανάδειξη του μοντέλου της κοινωνίας των πολιτών δημιουργούν νέες δυναμικές στο εσωτερικό κάθε χώρας και αναπόφευκτα και της δικής μας. 

Και ας μη ξεχνάμε και τη συμβολή της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης που είναι ο παράγων που επιταχύνει όλες τις παραπάνω διεργασίες και επιτείνει τις συνέπειες τους, θετικές και αρνητικές.

Είναι σαφές λοιπόν ότι η χώρα μας , ο λαός μας αλλά και οι Συνταγματικές λειτουργίες του Ελληνικού κράτους αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις. Τις μεγαλύτερες ίσως στην ιστορία της χώρας.

Είναι αυτονόητο ότι η διάκριση των ισότιμων εξουσιών στο Σύνταγμα μας αλλά και στη συνείδηση όλων μας είναι σαφής. Αλίμονο όμως αν οι εκπρόσωποι τους δεν συνδιαλέγονται. Τον διάλογο αυτόν πάντα, ως Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Ένωσης με σεβασμό επεδίωκα και υπηρέτησα με τα γνωστά θετικά αποτελέσματα. Αυτόν τον διάλογο επιδιώκω και τώρα.  Έτσι μπορούμε καλύτερα να κατανοήσουμε τα προβλήματα της χώρας και του λαού μας και να βρούμε λύσεις με οδηγό τη Δικαιοσύνη. Με διάλογο θα βρούμε και τον βέλτιστο τρόπο να υπηρετήσουμε τις ανάγκες της Δικαιοσύνης και να δώσουμε απαντήσεις στα ζητήματα που τίθενται και δεν είναι λίγα.

Η προάσπιση της Ισονομίας, της Ισοπολιτείας και της Ασφάλειας είναι τεράστια, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση και βεβαίως μία μεγάλη ευθύνη.  Πρωτίστως, για τους πολιτικούς, τους δικαστικούς αλλά και για τους μεμονωμένους πολίτες και τους εκπροσώπους τους.

 

Αγαπητοί φίλοι,

Το Συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη για παροχή έννομης προστασίας περιορίζεται και αμφισβητείται, όταν υπάρχει βραδύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Στις περιπτώσεις αυτές ο πολίτης εισπράττει ουσιαστικά την αρνησιδικία των δικαστηρίων.

Εισπράττει επίσης και την αδυναμία τους να αποφανθούν αποτελεσματικά επί της διαφοράς.

Για αυτό στο Υπουργείο Δικαιοσύνης εργαζόμαστε σκληρά αλλά και αποτελεσματικά, ώστε να συμβάλουμε στην επιτάχυνση των  διαδικασιών απονομής της Δικαιοσύνης.      

Για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων αλλά και για τη βελτίωση όλων των παραγόντων και συνθηκών που συνδέονται με την απονομή της Δικαιοσύνης, παρεμβαίνουμε νομοθετικά αλλά και λειτουργικά:

Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης

Πριν όμως αναφερθώ στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου μας – μεταρρυθμίσεις και προτεραιότητες-, θα  μου επιτρέψετε μία επισήμανση : Όλοι χρησιμοποιούμε τη φράση «επιτάχυνση της Δικαιοσύνης».  Έχουμε μετρήσει πάνω από 50   νόμους τα τελευταία 38 χρόνια που έφεραν αναποτελεσματικά το τίτλο αυτό. Αιτία  είναι η διαπίστωση της ανάγκης των πολιτών για αποτελεσματική Δικαιοσύνη. Κι αυτό είναι κοινός  τόπος για όλους μας. Για μένα , όμως αυτή η ανάγκη έχει μια κρίσιμη υποσημείωση :

Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί έχουν συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια περισσότερο από κάθε άλλον παράγοντα στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Συνέβαλαν και συμβάλλουν καθημερινά με την υπερπροσφορά του χρόνου τους στην διεκπεραίωση του τεράστιου όγκου υποθέσεων που καλούνται να διεξέλθουν . Δεν νομίζω ότι σήμερα υπάρχει δικαστής ή εισαγγελέας με ελεύθερο προσωπικό χρόνο. Δεν  νομίζω ότι υπάρχει Δικαστής και Εισαγγελέας με ευχαριστημένη την οικογένεια του για το χρόνο που της διαθέτει.

Γνωρίζω , από πρώτο χέρι ότι οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς έχουν δώσει προ πολλού το υστέρημα των δυνάμεων τους.

Δεν θα ασχοληθώ με τις ελάχιστες περιπτώσεις αδικαιολογήτων υπαίτιων καθυστερήσεων γιατί αυτές δεν μπορούν να αλλάξουν τη συνολική εικόνα.

Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω  είναι ότι θα αναζητήσω, με διάλογο μαζί σας τα κατάλληλα εργαλεία, τις μεθόδους εκείνες που θα βελτιώσουν ποσοτικά το υψηλό ποιοτικά έργο το οποίο παράγετε.

Και ελπίζω, εκτός από τον πολίτη, από την προσπάθεια αυτή να μπορέσουν να βελτιωθούν  και οι συνθήκες εργασίας του Δικαστή και του  Εισαγγελέα.   

Επιτρέψτε μου τώρα να σας θυμίσω εν τάχει τα σχέδια νόμου πρωτοβουλίας του Υπουργείου μας, που ψηφίστηκαν και έγιναν νόμοι του κράτους :

Εξορθολογίστηκε ο νόμος « περί εξαρτησιογόνων ουσιών-ναρκωτικών» που έτυχε ευρύτατης κοινωνικής αποδοχής και μεγάλης συναίνεσης στη Βουλή.

«Νέος Κώδικας Δικηγόρων» : επί δεκαετίες το ζήτημα έμενε εκρεμμές και η ανάγκη κατάρτισης του παρέμενε απλή εξαγγελία. Εμείς τον συντάξαμε, τον διαβουλευτήκαμε και τον κάναμε Νόμο του Κράτους

«Πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας του ανθρώπου και  προστασία των θυμάτων αυτής» : αυτονόητη είναι η σημασία του Νόμου αυτού για μια χώρα όπως η Ελλάδα

Ο Νόμος για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας : όλοι τον γνωρίζετε καθώς και τη σημασία του. Η υπάρχουσα νομοθεσία συμπληρώνεται και εκσυγχρονίζεται και η χώρα μας αποκτά ένα ισχυρό νομικό οπλοστάσιο κατά των φαινομένων που δεν τιμούν την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας και που είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε μέχρι να τα εξαλείψουμε.    

 

Μέτρα και ρυθμίσεις στον τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης

1) Καθιερώθηκε η αποκλειστική απασχόληση των Προεδρευόντων   στα μεγάλα Ποινικά Εφετεία (Ν.4139/2013)

2) Καταργήθηκε η διάταξη σύμφωνα με την οποία οι αναβολές των ποινικών υποθέσεων προσδιορίζονταν υποχρεωτικά σε δικασίμους με τους ίδιους Προεδρεύοντες, λόγω των τεράστιων προβλημάτων και ταλαιπωριών που δημιουργούσε σε Δικαστές, Εισαγγελείς  και διαδίκους.

3)  Καταργήθηκε η διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν αποτελούσαν ποινικό αδίκημα οι παροχές σε δημόσιους λειτουργούς για λόγους ευγνωμοσύνης, η οποία εκτός του ότι δημιουργούσε ερμηνευτικά ζητήματα, προκαλούσε και εύλογους συνειρμούς.

4) Μελετάμε την κατάργηση της ρύθμισης που εισήχθη με το άρθρο 75 του Ν.4139/2011, σύμφωνα με την οποία στις διατάξεις του Ν.4022/2011 «εκδίκαση εγκλημάτων διαφθοράς πολιτικών προσώπων κλπ.», περιλαμβάνονται και οι υπάλληλοι κατά την έννοια των άρθρων 13α και 263α   του ΠΚ, λόγω του ότι δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην ανάκριση αλλά και στα υπόλοιπα στάδια της ποινικής διαδικασίας

Αυτά γίνανε σε ένα έτος και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Αλλά δεν σταματάμε εδώ στον αγώνα μας για εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης τόσο στο επίπεδο της Νομοθεσίας όσο και των διαδικασιών απονομής της. Ήδη υπό διαμόρφωση υπάρχει πλήθος κομβικών σχεδίων Νόμου, πολλά από τα οποία θα κατατεθούν στους πρώτους μήνες του 2014. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ τάχιστα σε αυτά :  

Σχέδιο Νόμου «Διαμόρφωση του νομικού καθεστώτος για τον μηχανισμό της υποχρεωτικής ενδικοφανούς προσφυγής». Η θέσπιση της διαδικασίας της υποχρεωτικής ενδικοφανούς προσφυγής θα αποσυμφορήσει τα διοικητικά δικαστήρια και θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα και στον πολίτη αλλά και στο δημόσιο.

Νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας,  Νέος Ποινικός Κώδικας, Νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας : Οι Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές έχουν συσταθεί και έχουν προχωρήσει τις εργασίες τους. Τα βασικά αυτά νομοθετήματα θα αναθεωρηθούν με σκοπό όχι μόνο την κωδικοποίηση των  κατά καιρούς τροποποιήσεων τους αλλά και προκειμένου να ενισχυθεί η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης δίχως εκπτώσεις στην ποιότητα της και στην αρχή του κράτους Δικαίου.

Επίσης. έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου.

Έχει συσταθεί Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με αντικείμενο την επεξεργασία σχεδίου νόμου «για την αναμόρφωση και τον εξορθολογισμό των ποινικών διατάξεων κατά της διαφθοράς».

Καταρτίζεται σχέδιο νόμου για τη «Δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο». Η ρύθμιση αυτή κατέστη αναγκαία και λόγω των πολλών καταδικών της χώρας μας από το ΕΔΔΑ και το Δημόσιο θα αναλάβει επισήμως τις ευθύνες του απέναντι στον πολίτη όταν καθυστερεί η απονομή της δικαιοσύνης.

 

Οργανισμός Δικαστηρίων

1) Μελετάμε την καθιέρωση ειδικών Ποινικών Τμημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη(πρόταση Προέδρου και Εισαγγελέα του ΑΠ και Δικ. Ενώσεων ΕΔΕ και ΕΕΕ) για την ταχύτερη εκδίκαση των Ποινικών Υποθέσεων. Προς τούτο αυξήσαμε τις θέσεις Εφετών και Αντεισαγγελέων Εφετών κατά 48, ενώ επίκειται και η ενίσχυση της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, ύστερα από ανακατανομή των θέσεων

2) 35 θέσεις Ειρηνοδικών – εξάντληση πίνακα

3) 200 υπάλληλοι Δικ/ρίων -> αναμένεται με την κινητικότητα άλλοι περίπου 850.

4) Καταθέσαμε τροπολογία που θα συζητηθεί την μεθαύριο Τρίτη, με την οποία καταργούμε τη διάταξη σύμφωνα με την οποία ήταν υποχρεωτική η υπηρεσία επί 1 + 2 έτη στα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες των προαγομένων και μετατιθεμένων.

5) Με σχέδιο νόμου που θα καταθέσουμε , ύστερα και από ανταλλαγή απόψεων με τις ηγεσίες των Δικαστηρίων και των Δικαστικών Ενώσεων, θα επιδιώξουμε την ενίσχυση των Ολομελειών των Δικαστηρίων και την κατάργηση διατάξεων που υποβάθμιζαν τη συνταγματική θέση των Δικαστικών Λειτουργών.

6) Το 9μηνο ανατροφής τέκνου, όπως ισχύει σε όλο το δημόσιο τομέα, καθιερώνεται και στις μητέρες δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, ύστερα από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. (καταθέσαμε τη σχετική διάταξη)

 

Άλλες θεσμικές παρεμβάσεις με στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και τη βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας της απονομής της Δικαιοσύνης :

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Γνωρίζω πολύ καλά το πρόβλημα και μπορώ να αντιληφθώ και τη δυσκολία που γεννά γενικότερα για την Πολιτεία η διαμόρφωση ασφαλούς περιβάλλοντος για τον Πολίτη. Για τον ευαίσθητο χώρο της δικαιοσύνης η έννοια της ασφάλειας έχει πολλαπλή διάσταση και δεν διστάζω να παραδεχθώ ότι τα μέτρα φύλαξης των δικαστικών καταστημάτων είναι ανεπαρκή. Σκοπεύω να παρέμβω αποφασιστικά στο ζήτημα αυτό. Η εξαγγελθείσα εδώ και πολλά χρόνια ίδρυση της δικαστικής αστυνομίας ήρθε πλέον η στιγμή να υλοποιηθεί. Θα το κάνουμε πραγματικότητα μαζί με τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και θα δείτε σύντομα τον τρόπο. Με τις παρούσες συνθήκες θεωρώ ότι είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση και θα σχεδιαστεί για να παράσχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (E-JUSTICE)

Μέσω των δράσεων αυτών διευκολύνουμε τη δουλειά των δικαστικών αρχών αλλά και των δικηγόρων. Μειώνουμε δραστικά τη γραφειοκρατία και απελευθερώνουμε ανθρωπίνους πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν αλλού επιταχύνοντας το έργο της Δικαιοσύνης. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη και λειτουργία Ολοκληρωμένων Συστημάτων Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων σε όλο το φάσμα της Δικαιοσύνης

- Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου στο Πρωτοδικείο Αθηνών και στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα στα Πρωτοδικεία Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

- Παράλληλα, έχει ήδη αναπτυχθεί ένα κεντρικό σύστημα μηχανογράφησης για τα Ειρηνοδικεία της χώρας, τα οποία μετά τον ν. 4055/2012 έχουν αναχθεί σε καίριες μονάδες πρωτοβάθμιας απονομής της Δικαιοσύνης, με αυξημένες αρμοδιότητες.

- Επιπρόσθετα,  πραγματοποιείται με τη μορφή «Σύμπραξης Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ), το έργο για την ολοκλήρωση ενός σύγχρονου Συστήματος Ψηφιακής Καταγραφής, Αποθήκευσης και Διάθεσης των Πρακτικών συνεδριάσεων των Δικαστηρίων, όλων των βαθμίδων της πολιτικής και -για πρώτη φορά- της ποινικής Δικαιοσύνης.

- Τέλος, υλοποιείται ήδη το έργο του Εθνικού Ποινικού Μητρώου, με το οποίο η τήρηση των ποινικών μητρώων στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας θα γίνεται εξ ολοκλήρου ψηφιακά.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Είναι ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι αναγκαίο όλες οι διαφορές να καταλήγουν στα δικαστήρια. Συμβαίνει παντού στο δυτικό κόσμο και πρέπει να γίνει και συνείδηση και στους Έλληνες πολίτες που πιθανόν δεν είναι εξοικειωμένοι με τις διαδικασίες : πολλές φορές υπάρχουν δίκαιες λύσεις εκτός δικαστηρίων που και πιο γρήγορες είναι και λιγότερο κοστίζουν.

Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα του θεσμού της δικαστικής μεσολάβησης κρίθηκαν ιδιαιτέρως ικανοποιητικά και συνεπακόλουθα ο θεσμός επεκτάθηκε και στα Εφετεία της χώρας.

Παράλληλα, ενεργοποιείται και τίθεται σε λειτουργία ο θεσμός της διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Ήδη, έχει καταρτιστεί ο πρώτος πίνακας των πιστοποιημένων διαμεσολαβητών και αυτοί αυξάνονται συνεχώς.

 

Σωφρονιστικό σύστημα

Προτεραιότητά μας είναι και η κοινωνική πλευρά της Δικαιοσύνης. Και η πλευρά αυτή αφορά, κυρίως, το σωφρονιστικό μας σύστημα. Αφορά όμως και σε όλους εκείνους τους πολίτες, που βρίσκονται σε μία μειονεκτική θέση: Τις γυναίκες, τους νέους, τα παιδιά, τις μονογονεικές οικογένειες, τους μετανάστες και άλλους που χρήζουν ιδιαίτερης στήριξης.

Προωθούμε μέτρα επιείκειας και αποσυμφόρησης των φυλακών με στόχο να τερματισθεί η σημερινή συσσώρευση κρατουμένων στα κελιά των φυλακών και τα Αστυνομικά Τμήματα, έτσι ώστε να ανατρέψουμε τις σημερινές απαράδεκτες συνθήκες, κάτω από τις οποίες διαβιώνουν οι φυλακισμένοι, χωρίς όμως να παραιτούμεθα και χωρίς να επιτρέψουμε τη δημόσια εντύπωση ότι χαλαρώσαμε την προσπάθεια της αντεγκληματικής πολιτικής. (40% περισσότεροι από δυναμικότητα φυλακών – 67% αλλοδαποί)

Έτσι:

1) Ψηφίστηκε ο Νόμος «Μέσα ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων» : αλλάζει σε σημαντικό βαθμό η φιλοσοφία της αντιμετώπισης πολλών κρατουμένων, υποδίκων και καταδίκων.

Εισάγονται θεσμοί που στο εξωτερικό έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία, θεσμοί  που και τις φυλακές αποσυμφορούν και άρα βελτιώνεται το επίπεδο και οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων και πόρους  για το Ελληνικό Δημόσιο εξοικονομούν.

2) Με σκοπό την αποσυμφόρηση των φυλακών αλλά και την ελάφρυνση των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, με σχετική νομοθετική ρύθμιση, έπαυσε η ποινική δίωξη και παρεγράφησαν υπό όρους αδικήματα μικρής κοινωνικής απαξίας.

3) Κυρώνουμε το πρόσθετο πρωτόκολλο στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα  βασανιστήρια

 

Σε λειτουργικές παρεμβάσεις :

- Δημιουργούμε νέο κατάστημα κράτησης υψίστης ασφαλείας όπου θα κρατούνται οι αντικειμενικά πιο επικίνδυνοι από τους καταδίκους.

- Σε λίγο καιρό εκκινεί η λειτουργία  νέων πτερύγων σε υπάρχουσες φυλακές στη Νιγρίτα και τα Χανιά δίνοντας ανάσα στο σωφρονιστικό σύστημα .

-Νέοι φορείς εντάσσονται στο πρόγραμμα έκτισης ποινής μέσω εθελοντικής εργασίας

4)  Αναμορφώνουμε και εκσυγχρονίζουμε  τον Σωφρονιστικό Κώδικα. Το σχέδιο του νέου Κώδικα ανασυντάσσεται μετά τις προτάσεις που κατέθεσε η Μον. Επιτροπή της Βουλής ώστε να αναρτηθεί σε διαβούλευση.

5) Στις φυλακές ξεκινάμε ή συνεχίζουμε πλήθος εκπαιδευτικών, κοινωνικών, μορφωτικών, καλλιτεχνικών προγραμμάτων και δράσεων εντός των καταστημάτων κράτησης . Με τον τρόπο αυτό συμβάλουμε στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων, και επιδιώκουμε την κατάρτιση τους και την απόκτηση δεξιοτήτων από αυτούς έτσι ώστε η επανένταξη τους να πραγματοποιηθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Απτό παράδειγμα: ύστερα από τις διευκολύνσεις που παρείχαμε σε αλλοδαπούς κρατουμένους στην φυλακή ανηλίκων Αυλώνος, πέντε  εξ’ αυτών πέτυχαν την εισαγωγή τους στο Πολυτεχνείο και σε άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αυτό το σύστημα σωφρονισμού ονειρευόμαστε και αυτό το κοινωνικό κράτος υλοποιούμε.

 

Κυρίες και Κύριοι Δικαστές και Εισαγγελείς.

Γνωρίζω άριστα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε αλλά και τιμώ τον αγώνα και τον μόχθο σας προκειμένου να ανταποκριθείτε στο δύσκολο έργο σας. Ξέρω καλά ότι ανταποκρίνεστε με ζήλο και αυταπάρνηση στα καθήκοντα σας.

Θεωρώ υποχρέωσή μου, λοιπόν, να σας ευχαριστήσω από καρδιάς γιατί σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα οι δικαστικοί λειτουργοί βρίσκονται στο ύψος των περιστάσεων. Να σας ευχαριστήσω και για ό,τι κάνετε -> Προεδρία Ε.Ε.

Οφείλω όμως να σας υπενθυμίσω ότι η Κοινωνία ζητά από εσάς, με όλο και πιο επίμονο τρόπο, όχι μόνο πιο γρήγορη και αποτελεσματική Δικαιοσύνη, αλλά και προστασία.

Προστασία των θεσμών. Προστασία των δικαίων των πολιτών.

Όπως είπα και στην ομιλία μου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού , κάνουν λάθος αυτοί που θεωρούν τη δικαιοσύνη μη παραγωγικό τομέα της οικονομίας και της κοινωνίας. Και αυτό γιατί η απονομή δικαιοσύνης με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό αποτελεί τον επιταχυντή της ανάπτυξης. Όλες οι διεθνείς εκθέσεις και οι μελέτες το επιβεβαιώνουν. Η ανάπτυξη προϋποθέτει σταθερό και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο αλλά και σύστημα δικαστικής προστασίας και σωφρονισμού. 

Ο λαός μας έχει κάνει πολλές θυσίες. Αλλά θα νιώσει ότι αυτές δεν γίνονται μάταια όταν πρωτίστως με τη βοήθεια σας, εκκαθαριστούν οι υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος . Δεν πρέπει να υπάρχει η αίσθηση ότι οι «έχοντες» ή οι «προνομιούχοι» ή οι «υψηλά ιστάμενοι» έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους υπολοίπους. Στις εποχές που ζούμε οι έννοιες της ασφάλειας δικαίου και της ισονομίας αποκτούν σημασία όσο ποτέ άλλοτε. Για το λόγο αυτό σας καλώ να εργαστείτε με ζήλο έτσι ώστε όλες οι κρίσιμες υποθέσεις να περαιωθούν με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και με τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου.

 

Αγαπητοί μου φίλοι,

Γνωρίζω ότι καίτοι η Πολιτεία σας σέβεται και σας στηρίζει, δεν είναι πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι σας. Και αναφέρομαι  στο ζήτημα των αποδοχών. Παραγνωρίζει ότι η μισθολογική και η συνταξιοδοτική αντιμετώπιση των δικαστικών λειτουργών δεν είναι θέμα οικονομικό, αλλά αποκλειστικά θεσμικό, που το ίδιο το Σύνταγμα προστατεύει.

Πριν έξι χρόνια από τη θέση του Προέδρου της ΕΔΕ  αγωνίστηκα μαζί σας για αξιοπρεπείς αποδοχές και τα καταφέραμε.

Οι δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας προκάλεσαν μείωση των αποδοχών όλων των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όμως οι μειώσεις στους δικαστικούς λειτουργούς ήταν από τις μεγαλύτερες καθώς ξεπέρασαν το 45% και μερικές περιπτώσεις το 50%.

Θέλω να γνωρίζετε ότι μια από τις κύριες προτεραιότητές μου είναι η αποκατάσταση αυτής της αδικίας και ελπίζω ότι σύντομα θα τα καταφέρω.

Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, είναι γνώστες αυτής της μεγάλης μείωσης και μου ζήτησαν να σας διαβεβαιώσω ότι σύντομα θα αποκατασταθεί αυτή η αδικία.

Εγώ πάντως δεν το βάζω κάτω και ξέρετε γιατί; Γιατί η αποκατάσταση των ασυμμετριών όσο αφορά τις αποδοχές σας δεν είναι παραχώρηση αλλά υποχρέωση της Πολιτείας. Θέλω να μου έχετε εμπιστοσύνη σε αυτό . Θέλω να σας θυμίσω κάτι που έλεγα από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ημέρα που ήμουν Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: λέω πάντα λιγότερα από όσα κάνω.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Είμαι περήφανος που προέρχομαι από το δικαστικό σώμα. Είμαι περήφανος που μπορώ να πω ότι με πολλούς από εσάς συναντήθηκα υπηρεσιακά. Αυτό για μένα είναι ένα πλεονέκτημα γιατί μπορώ με την καθαρότητα της σκέψης του Δικαστή να δω την πολιτική και να μπορώ να αντισταθώ στη διάβρωσή της από την σκοπιμότητα του πολιτικού κόστους. Δεν σκέφτηκα ποτέ μου όσο ασχολήθηκα με τα κοινά στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να πω ψέματα στους συναδέλφους. Πάντα έλεγα λιγότερα από όσα έκανα. Θέλω να πιστεύετε το ίδιο για μένα και τώρα με τη νέα ιδιότητά μου.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω όσα έχω ήδη τονίσει για το βασικό θέμα της επικαιρότητας, που απασχολεί έντονα την ελληνική κοινωνία.

Η Δικαιοσύνη κλήθηκε να διαχειρισθεί το θέμα της «Χρυσής Αυγής». Να προστατεύσει τη Δημοκρατία από τις ακρότητες και πρέπει να το κάνει αυτό μέσα στα όρια που το Σύνταγμα και οι Νόμοι του Κράτους ορίζουν.

Πρέπει να αντιμετωπίσει τους αμφισβητίες του Δημοκρατικού Ιδεώδους όχι με τα όπλα τους, αλλά με τη δημοκρατική νομιμότητα.

Η Ελληνική Δικαιοσύνη επιτελεί το έργο της με υπευθυνότητα και σθένος. Ένα έργο που ξεκινά με την έρευνα και τη μελέτη και τελειώνει με την απόφαση. Την απόφαση, τη νηφάλια, την αμετάκλητη. 

Και για να απαντήσω στους μη νομικούς επικριτές μου γιατί δεν παρενέβην κάποια στιγμή, Σε τι άλλωστε ; τους λέω:

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να ζητήσει από τους Δικαστικούς Λειτουργούς ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, μπορεί, ίσως, καμιά φορά να συστήσει ψυχραιμία και νηφαλιότητα, αλλά δεν δίνει εντολές, ούτε οι Δικαστικοί Λειτουργοί δέχονται εντολές.

Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει και σ’ αυτή την πρόκληση του κοινωνικού φαινομένου του ρατσισμού και του νεοναζισμού. Το κάνει αποτελεσματικά, γιατί είναι ανεξάρτητη. Τόσο ανεξάρτητη, που άλλες έννομες τάξεις θα ζήλευαν.

Και αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη και ταυτόχρονα εγγύηση ότι η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή. Λειτουργεί και αντιμετωπίζει όποιον επιχειρεί να την υπονομεύσει.  

 

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί φίλοι

Εύχομαι σ’ εσάς και τις οικογένειές σας Καλά Χριστούγεννα.

 

Print Bookmark and Share

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
  ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς   Level Double-A conformance,W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0

 

 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ  ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  
» Ηγεσία
» Οργανόγραμμα
» Οργανισμός
» Εποπτευόμενοι Φορείς
» Επιχειρησιακά Προγράμματα
» Οργανόγραμμα Δικαστηρίων στην Ελλάδα
» Διάρθρωση Πολιτικών κ Ποινικών Δικαστηρίων

» Διάρθρωση Διοικητικών Δικαστηρίων
 
» Νόμοι που έχουν ψηφιστεί από το ΥΔΔΑΔ από 1990 μέχρι σήμερα
» Νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση

» Νομοσχέδια που βρίσκονται υπό κατάθεση και μετά τη δημόσια διαβούλευση
» Οργάνωση του Σωφρονιστικού Συστήματος στην Ελλάδα 
» Νομοθεσία 
» Πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας

» Στατιστικά στοιχεία κρατουμένων
       
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ &  ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ/ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
» Ευρωπαϊκή Ένωση και Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 
» Διεθνείς Οργανισμοί και Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

» Διεθνής Δικαστική Συνεργασία σε αστικές υποθέσεις
»Διεθνής Δικαστική Συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις
 
» Προμήθειες
» Προσλήψεις 
» Διαγωνισμοί
» Έργα Έσπα
» Διαβουλεύσεις
» Δελτία Τύπου 
» Ανακοινώσεις 
» Νομοθετικό Έργο 
» Ημερολόγιο 

» Οδηγός «Πολίτης κ Δικαιοσύνη» 
» Έντυπα Αιτήσεων 
» Συχνές Ερωτήσεις 
» Φόρμα Επικοινωνίας 
» Πληροφορίες   
» Διαμεσολάβηση

 

 

Δημιουργία: SDC Α.Ε.