Εθνόσημο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
English  Ελληνικά
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
    

Αρχική Σελίδα

Δελτίο Τύπου

Κατηγορία: Δελτία Τύπου, Αρχική Σελίδα | Ημ/νία Δημοσίευσης : 24/12/2018

Ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλη Καλογήρου κατά τη συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Επερώτησης για τη ΔΕΠΑ

Ως «θεσμική απρέπεια» χαρακτήρισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλης Καλογήρου την Επίκαιρη Επερώτηση 37 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τη ΔΕΠΑ, καθώς όπως είπε, θέτει ζητήματα ποινικού ενδιαφέροντος σε εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες.

Κατά τη σημερινή συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης ο κ. Καλογήρου υπογράμμισε: «Τη στιγμή που φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία διαψεύδεται, όσον αφορά τα οικονομικά ζητήματα και την πορεία της χώρας μετά την έξοδο από το μνημόνιο, επιχειρεί να δώσει την εντύπωση προς την κοινωνία, ότι όλοι είμαστε ίδιοι, ότι δεν υπάρχουν διαφορές. Και καλεί τον κόσμο να ξεχάσει πώς οδηγηθήκαμε σε αυτή την οικονομική κρίση, τι σημαίνει διασπάθιση δημοσίου χρήματος, ποια είναι τα μεγάλα σκάνδαλα τα οποία βασάνισαν αυτή τη χώρα, ποιοι χρόνοι χρειάστηκαν για να διερευνηθούν αυτά τα σκάνδαλα, για πόσον καιρό έμειναν σε συρτάρια χωρίς να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης στην Επίκαιρη Επερώτησή της η ΝΔ έχει θέσει ως βάση ως δεδομένο το ζητούμενο, δηλαδή, αυτό που η Δικαιοσύνη ερευνά στην υπόθεση, αν στοιχειοθετείται  απιστία. «Φέρνετε στο Κοινοβούλιο μία ανοιχτή ποινική υπόθεση. Εσείς λέτε ότι πρόκειται για ένα σκάνδαλο και μάλιστα αποδεδειγμένο, τη στιγμή που διερευνάται από τη Δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου.

Σε άλλο σημείο τη ομιλίας του ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως ο κ. Κιτσάκος, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, έχει αποκτήσει την ιδιότητα του κατηγορουμένου, συνεπώς, τεκμαίρεται και αθώος ενώ χαρακτήρισε «παράδοξο» το γεγονός ότι κατά την ΝΔ, «ο κατηγορούμενος, που μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει είναι αναξιόπιστος ως προς το αν υφίσταται ή δεν υφίσταται ζημιά και αν στοιχειοθετείται ή δεν στοιχειοθετείται η απιστία, είναι όμως αξιόπιστος για όσα λέει για την Κυβέρνηση».

Όσον αφορά την αντικατάσταση του κ. Παντελή από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, ο κ. Καλογήρου είπε: «Πριν από την τοποθέτηση στις 2 Μαΐου του 2017 υπάρχει μια άλλη διοικητική πράξη, η οποία προηγείται, το ερώτημα του Υπουργού, καθώς λήγει η θητεία του κ. Παντελή. Έτσι, λοιπόν, ο τότε Υπουργός κ. Κοντονής έχει αποστείλει ερώτημα για την ανανέωση ή μη και τον ορισμό Προέδρου στην Αρχή ένα μήνα πριν. Έρχεται το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο συνεδριάζει και λαμβάνει μία απόφαση. Ποιος διορίζει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο; Η Κυβέρνηση; Κάνατε λόγο για την Πρόεδρο τότε του Αρείου Πάγου. Πόσα μέλη έχει αυτό το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο; Έντεκα. Ποια είναι τα μόνιμα μέλη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου; Τα μόνιμα μέλη είναι ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Οι υπόλοιποι κληρώνονται μια φορά τον χρόνο. Αυτό λοιπόν το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε να αλλάξει, να ορίσει την κυρία Ζαΐρη και να αντικαταστήσει τον κ. Παντελή. Εγώ, ως όφειλα, έστειλα στην Αρχή την επίκαιρη επερώτησή σας. Η Αρχή μού απάντησε το αυτονόητο: «Απαντώντας στο παραπάνω σχετικό σας γνωρίζουμε ότι η αναφερόμενη στον τίτλο Ανεξάρτητη Αρχή εκτελεί σε κάθε περίπτωση τα καθήκοντα που της έχουν ανατεθεί, σύμφωνα με τον ν. 4557/2018. Η λειτουργία της Αρχής διέπεται από την αρχή της εμπιστευτικότητας, απόρρητο. Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η παροχή στοιχείων, εκτός από τις εκθέσεις της Αρχής, οι οποίες διαβιβάζονται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, σε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση της σχετικής νομοθεσίας».

Για το πόσα αιτήματα χορήγησης προσωρινής διαταγής, προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή αερίου από τη ΔΕΠΑ στην ELFE υποβλήθηκαν και σε πόσο χρόνο εξετάστηκαν από την ελληνική Δικαιοσύνη ο Υπουργός σχολίασε ότι η ΝΔ προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις αναφέροντας:

«Το πώς ορίζεται η δικάσιμος σε μία προσωρινή διαταγή, η απόσταση ανάμεσα στην κατάθεση του αιτήματος προσωρινής διαταγής, της συζήτησης και της έκδοσης απόφασης, είναι γνωστά. Γνωρίζουμε και στα επαρχιακά, αλλά ακόμη και στην Αθήνα, εντός της ίδιας εβδομάδας, πολλές φορές όταν ο Πρόεδρος, ο οποίος ορίζει τη δικάσιμο, εάν κρίνει ότι υπάρχει και εξαιρετικός λόγος συζητάει αυθημερόν, συζητάει την επόμενη μέρα, εκδίδει την απόφαση την επόμενη μέρα. Προς τι λοιπόν οι εντυπώσεις;» Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας με την οποία απαγορεύτηκε η διακοπή παροχής φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ προς την Ελφε, υποχρεώνοντας την τελευταία να καταβάλει μέσω επιταγών ποσό που ξεπερνά τις 90.000 ευρώ την βδομάδα.

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα του κ. Καραγκούνη σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι μηνυτήριες αναφορές ο κ. Καλογήρου υπογράμμισε: «Πάντα ότι εμείς οι Υπουργοί ενημερωνόμαστε μόνο επί της διαδικαστικής πορείας. Στο όριο, λοιπόν, του δικού μου θεσμικού ρόλου μού ζητάτε να παρέμβω, για να επισπευστούν –είπατε- οι διαδικασίες αυτές. Να μου πείτε με ποιον τρόπο γίνεται αυτό και αν είναι να παρέμβω για να επισπευστούν. Το πρόβλημα ξέρετε ποιο είναι; Μήπως παρέμβω για να μην επισπεύδονται οι υποθέσεις και να λιμνάζουν για χρόνια δημιουργώντας πεποίθηση ανασφάλειας και ανυπαρξίας κράτους δικαίου».


Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα

Υπουργός - ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Μιχάλης Καλογήρου

 

 

Ο Μιχάλης Καλογήρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Foggia της Ιταλίας.

Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και μάχιμος δικηγόρος στην Ελλάδα και στην Ιταλία από το 2001.

Τον Φεβρουάριο του 2014 εξελέγη σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο 2015 διετέλεσε νομικός σύμβουλος του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, συντάκτης του Νόμου για την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ, συντάκτης του σχεδίου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες ψηφιακού σήματος. Εκπρόσωπος του Υπουργού Επικρατείας στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών για θέματα ΜΜΕ.

Τον Μάιο του 2015 ορίσθηκε μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Διετέλεσε επίσης Γενικός Γραμματέας της Yπηρεσιακής Κυβέρνησης (Αύγουστος –Σεπτέμβριος 2015) με απόφαση της τ. Πρωθυπουργού και Προέδρου του Αρείου Πάγου κας Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τις 28 Αυγούστου 2018.

  ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς   Level Double-A conformance,W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0

 

 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ  ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  
» Ηγεσία
» Οργανόγραμμα
» Οργανισμός
» Εποπτευόμενοι Φορείς
» Επιχειρησιακά Προγράμματα
» Οργανόγραμμα Δικαστηρίων στην Ελλάδα
» Διάρθρωση Πολιτικών κ Ποινικών Δικαστηρίων

» Διάρθρωση Διοικητικών Δικαστηρίων
 
» Νόμοι που έχουν ψηφιστεί από το ΥΔΔΑΔ από 1990 μέχρι σήμερα
» Νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση

» Νομοσχέδια που βρίσκονται υπό κατάθεση και μετά τη δημόσια διαβούλευση
» Οργάνωση του Σωφρονιστικού Συστήματος στην Ελλάδα 
» Νομοθεσία 
» Πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας

» Στατιστικά στοιχεία κρατουμένων
       
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ &  ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ/ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
» Ευρωπαϊκή Ένωση και Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 
» Διεθνείς Οργανισμοί και Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

» Διεθνής Δικαστική Συνεργασία σε αστικές υποθέσεις
»Διεθνής Δικαστική Συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις
 
» Προμήθειες
» Προσλήψεις 
» Διαγωνισμοί
» Έργα Έσπα
» Διαβουλεύσεις
» Δελτία Τύπου 
» Ανακοινώσεις 
» Νομοθετικό Έργο 
» Ημερολόγιο 

» Οδηγός «Πολίτης κ Δικαιοσύνη» 
» Έντυπα Αιτήσεων 
» Συχνές Ερωτήσεις 
» Φόρμα Επικοινωνίας 
» Πληροφορίες   
» Διαμεσολάβηση

 

 

Δημιουργία: SDC Α.Ε.