Άρθρο του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Άρθρο του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”

Κώστας Τσιάρας: Μεταρρυθμίσεις με ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους για τη δικαιοσύνη το 2021

Το 2020 αφήνει πίσω του έναν σημαντικό όγκο δικαστικών υποθέσεων που ήταν αδύνατο να εκδικαστούν στις δικαστικές αίθουσες την περίοδο της πανδημίας. Αφήνει, όμως, παράλληλα μια τεράστια παρακαταθήκη δράσεων και πρωτοβουλιών που αναπτύχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς που φεύγει. Πρωτοβουλίες και νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης και στη δραστική μείωση των εκκρεμοτήτων των υποθέσεων που έχουν αχθεί ενώπιον των δικαστικών λειτουργών.

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουμε θέσει έναν φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό στόχο για τη χρονιά που έρχεται. Να προσεγγίσουμε μέσα στο 2021 τον μέσο όρο των τριών χωρών  της ΕΕ με τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη επίλυσης διαφορών, που αποτελεί τον πιο κατάλληλο και αξιόπιστο δείκτη για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα κάθε δικαστικού συστήματος.

Παράλληλα, αξιοποιούμε μια σειρά από δείκτες θέτοντας συγκεκριμένους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους για το έτος 2021. Η δραστική μείωση του χρόνου εκδίκασης υποθέσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα μέσω των νεοσύστατων Ειδικών Τμημάτων στα Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ο υπερδιπλασιασμός  των ηλεκτρονικών φακέλων που κατατίθενται στη διοικητική και πολιτική δικαιοσύνη, η ενίσχυση και η επέκταση του νέου θεσμού της διαμεσολάβησης, αποτελούν στρατηγικές επιλογές που ήδη παράγουν μετρήσιμα αποτελέσματα.

Το τέλος της πανδημίας που, πλέον, διαφαίνεται στον ορίζοντα δεν σηματοδοτεί το τέλος της διαδρομής των μεταρρυθμίσεων, που ξεκινήσαμε ήδη από το 2019. Επιβάλλει, αντίθετα ακόμα ταχύτερο βηματισμό και συστηματικό προγραμματισμό για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος. Για τον λόγο αυτό στο Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων για το νέο έτος έχουμε θέσει στην κορυφή της ατζέντας μας ένα πλούσιο πρόγραμμα νομοθετικών παρεμβάσεων, όπως η αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της ΕΣΔΙ, η αναθεώρηση του  Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που θα επεκτείνει το θεσμό της πιλοτικής δίκης στην Πολιτική Δικαιοσύνη, η υιοθέτηση του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων & Δικαστικών Λειτουργών και του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων.

Close