Συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στον Κώστα Παπαχλιμίτζο για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στον Κώστα Παπαχλιμίτζο για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κ. Τσιάρας: Θα επενδυθούν 250 εκατ. ευρώ στους ανθρώπους και τις υποδομές της ελληνικής Δικαιοσύνης

Συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στον Κώστα Παπαχλιμίτζο για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

- Οι υψηλοί λογαριασμοί ρεύματος συνεχίζουν να πιέζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ πλησιάζει το καλοκαίρι που τα κλιματιστικά δουλεύουν συχνά όλη μέρα. Βλέπετε πρακτική λύση στο πρόβλημα; 

Ο Πρωθυπουργός έχει ξακαθαρίσει πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατό για να μετριάσει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης που μετακυλίεται στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε πάρει ήδη συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, απορροφώντας περισσότερα από 4 δις του ενεργειακού κόστους που βαραίνει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Προφανώς, η ένταση και η έκταση της κρίσης που απλώνεται σε όλη την Ευρώπη απαιτεί μεγαλύτερες παρεμβάσεις και μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή λύση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον εξορθολογισμό της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας που θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση των τιμών, οι οποίες επί της αρχής έχουν γίνει αποδεκτές από τους ομολόγους του στα ευρωπαϊκά όργανα. Σε κάθε περίπτωση, αν η ευρωπαϊκή απάντηση καθυστερήσει περαιτέρω, η ελληνική κυβέρνηση θα απαντήσει με το δικό της εθνικό σχέδιο ανάσχεσης της κρίσης των τιμών ενέργειας.

- Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν ζητήσει την παραπομπή της Ρωσίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Τι προσδοκάτε με την κίνηση αυτή;

Η ελληνική εξωτερική πολιτική εδράζεται πάνω στον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Με την επίθεση στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Πούτιν καταπάτησε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και διεθνούς νομιμότητας. Για την Ελλάδα, επομένως, είναι σημαντική η διεθνής απομόνωση αναθεωρητικών δυνάμεων και η οικοδόμηση συμμαχιών με δυνάμεις που ασπάζονται τους κανόνες που διαμορφώνουν οι διεθνείς συνθήκες.

Από κει και πέρα, οι σοκαριστικές εικόνες στη Μπούκα και τη Μποροντιάνκα προκάλεσαν τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας, η οποία κινητοποιήθηκε για την διερεύνηση τέλεσης εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ανάλογα με αυτά που έχει υποστεί ο ελληνισμός στην μακραίωνη ιστορία του. Είναι επομένως εύλογη η ευαισθησία του ελληνικού λαού απέναντι σε τέτοια εγκλήματα σε μια περιοχή με έντονη ομογενειακή παρουσία και διπλωματικά ορθή η επιλογή της χώρας μας να συμπαραταχθεί στην κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα.

- Η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης απασχολεί από τους απλούς πολίτες μέχρι τους μεγάλους διεθνείς επενδυτές. Ποια βήματα σχεδιάζετε στην κατεύθυνση αυτή;

Η  ταχύτερη και ποιοτική λειτουργία της Δικαιοσύνης είναι κοινά αποδεκτό ότι συνδέεται άρρηκτα με την οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας και τις επενδύσεις. Πρωτοβουλίες, όπως η υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στα διοικητικά δικαστήρια, το νέο πλαίσιο για τη διαμεσολάβηση, οι τηλεσυνεδριάσεις, οι διασκέψεις εξ αποστάσεως, η θέσπιση της πιλοτικής δίκης στην πολιτική Δικαιοσύνη, τα ειδικά τμήματα στα μεγάλα δικαστήρια με αποκλειστικό αντικείμενο θέματα ενέργειας, επικοινωνιών και γενικά θέματα αναπτυξιακού τύπου, η αξιολόγηση και οι αξιοκρατικές προαγωγές των δικαστικών υπαλλήλων, η αναβάθμιση και διεύρυνση των προγραμμάτων σπουδών της Εθνικής Σχολής Δικαστών, συμβάλλουν αναμφίβολα στην επίτευξη του στόχου της επιτάχυνσης των ρυθμών της Δικαιοσύνης. Το επόμενο διάστημα πρόκειται να ψηφιστούν νομοσχέδια για τη δικαστική αστυνομία και τον κανονισμό λειτουργίας δικαστηρίων και δικαστικών λειτουργών, ενώ τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι καταλυτικά, καθώς σημαντικοί πόροι ύψους 250 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα επενδυθούν για πρώτη φορά στους ανθρώπους και τις υποδομές της ελληνικής Δικαιοσύνης.

- Από το νέο δικαστικό έτος έχετε εξαγγείλει ότι θα γίνεται ψηφιακά η επίδοση δικογράφων. Υπάρχουν άλλες ενέργειες που σχεδιάζετε για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης;

Η ψηφιακή μετάβαση της δικαιοσύνης υλοποιείται σταθερά για τη διευκόλυνση όλων των παραγόντων της δικαιοσύνης. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από το νέο δικαστικό έτος η επίδοση δικογράφων θα γίνεται ψηφιακά, ενώ προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης του δικαστικού συστήματος χιλιάδες δικηγόροι και συμβολαιογράφοι θα έχουν στη διάθεσή τους ψηφιακές υπογραφές. Επόμενα σημαντικά βήματα για τη μετάβαση της ελληνικής Δικαιοσύνης στον 21ο αιώνα αποτελούν αναμφίβολα τα τέσσερα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης που βρίσκονται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία αφορούν την ολοκλήρωση και αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων όλων των δικαστηρίων, το εθνικό ποινικό μητρώο, τα πρακτικά δικαστηρίων και την ψηφιοποίηση των αρχείων. Διευρύνουμε με τον τρόπο αυτό την ανεμπόδιστη πρόσβαση του νομικού κόσμου στις δικαστικές διαδικασίες, εξασφαλίζουμε γρήγορες και αξιόπιστες υπηρεσίες και απλοποιούμε την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών.

- Πότε θα φέρετε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία μαρτύρων δημοσίων συμφέροντος και τι θα προβλέπει τελικά;

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο και έλαβε την έγκριση να συμπεριληφθεί στις επόμενες διαδικασίες του νομοθετικού έργου του ελληνικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο ειδικής νομικής προστασίας αναφορικά με τους «πληροφοριοδότες – μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» και αποτελεί συμμόρφωση του εθνικού δικαίου με το ενωσιακό δίκαιο, καθώς αφορά ενσωμάτωση σχετικής οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

- Ο Νίκος Ανδρουλάκης λέει ότι «δεν θα δει από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας». Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για «εφιάλτη της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Με ποια κόμματα θα μπορούσε δυνητικά να συνεργαστεί μετά τις επόμενες εκλογές η ΝΔ εφόσον είναι πρώτη αλλά όχι αυτοδύναμη;

Ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα χρειαστεί να κάνει τέτοια επιλογή μετά τις εκλογές, γιατί η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ξανά πρωθυπουργός. Δεν πρόκειται επομένως για δίλημμα αλλά για ψευτοδίλλημα του Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος επιχειρεί να περιορίσει τις διαρροές ψηφοφόρων από τον πολιτικό του χώρο. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία παραμένει ο πολιτικός χώρος συνάντησης προσωπικοτήτων από όλο το πολιτικό φάσμα, που διαμορφώνει ρεαλιστικές κυβερνητικές προτάσεις για τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Close